IPHONE-DUELL: Jamie vs Nigella

Jamie ”the naked chef” Oliver og Nigella ”food porn” Lawson er to av Englands mest kjente TV-kokker, og begge har tatt sine show til iPhone, med Jamie’s 20 minute meals og Nigella Quick Collection.

Som med TV-showene vil man nok velge seg sin favoritt ut fra mer enn oppskriftene de presenterer og kvaliteten på applikasjonen – de to har helt ulik stil på kjøkkenet. Der Nigella har en slentrende, svært flørtende form på presentasjonen – og lager mat som ofte på ingen måte passer inn i en kalorifattig diett – er Jamie kjent for sin sprudlende, kjappe holdning, og han har mer fokus på råvarene.

Ikke matinteressert?
Her finner du våre andre tester av applikasjoner.

Den samme forskjellen ser vi i applikasjonene til de to kokkene. Riktignok er begge fokuserte på oppskrifter som er kjappe å stelle i stand i hverdagen, og begge er svært pent og brukervennlig utformet, og tilbyr både videogjennomganger, handleliste, oppskrifter og tips. Men der Jamies applikasjon er mer pedagogisk og lærerik, satser Nigella mer på fristende oppskrifter og videoer.

Nigella Quick Collection

Dette er en meget gjennomtenkt app som er enkel og intuitiv i bruk, og ser lekker ut. Du kan søke etter spesifikke oppskrifter, eller bare surfe gjennom på jakt etter inspirasjon. En smart meny i starten av appen lar deg også bla gjennom oppskriftene basert på hva du har i kjøleskapet, eller om du har lyst på noe søtt, salt, romatisk og så videre.Oppskriftene i seg selv er delt inn i ulike kategorier – children, snack attack, easy entertaining, speedy suppers, instant goddess, chocolate og soups, salads and sides. Hver kategori kommer med en liten videointroduksjon som spilles av første gang du åpner den, men kan enkelt skrus av. Hver kategori har mellom sju og 16 oppskrifter, totalt finner du rundt 70 ulike retter å prøve.

Her er deilige usunnheter som ”chocolate peanutbutter fudge sundae” og ”cappuccino cupcake”, men også sunnere måltider som ”aromatic chilli beef noodle soup” og ”crab and avocado salad with japanese dressing”. Har du allerede noen av Nigellas kokebøker er det mulig du blir skuffet – kun ti av de 70 oppskriftene er nye for applikasjonen, og i motsetning til Jamies app ser det ikke ut som den blir oppdatert med nye oppskrifter løpende.

Når du har funnet retten du vil lage kan du velge å se hvordan Nigella gjør det via videofunksjonen, eller hoppe rett til oppskriften. Det er kun laget videoer til ti av oppskriftene, men disse er både inspirerende og tar deg gjennom hele prosessen – som på TV. Nigella har også lagt til noen ”How to”-videoer, men de fleste av disse er hentet fra oppskriftsvideoene.En meget praktisk løsning er muligheten til å bla i oppskriftene med stemmestyring. Appen skjønner naturlig nok ikke norsk, så ”forward” og ”backward” er kommandoene du må bruke, og da slipper du smørfingre og fiskelukt på iPhonen din. Handlelisten er enkel å bruke, og du kan legge til egne ingredienser – ikke bare hva som står i oppskriften.

Et par andre smarte triks i Quick Collection er muligheten til å invitere venner på middag rett fra appen, og Facebook-støtte sørger for at du kan dele dine planlagte måltider og kjøkkenhistorier. Nigellas app er også en god del billigere enn Jamies – 11 kroner koster Quick Collection.Pluss:

- Hele videoer av hvordan du tilbereder maten – sånn som på TV.
- Stemmekontroll – du slipper å få fettflekker på iPhonen
- Send middagsinvitasjoner og del på Facebook.
- Legg til egne notater, både tekst og lyd.
- Søk etter oppskrift basert på hva du har i skapet.
- Skriv ut oppskrifter rett fra applikasjonen.

Minus:

- Må flikke fram og tilbake for å sjekke mengde og tilberedning av ingrediensene når du kokkelerer.
- Færre oppskrifter enn Jamie og ser ikke ut til å bli oppdatert med nye. Flere gamle oppskrifter, så om du har bøkene er det lite nytt.
- Kun 10 oppskrifter med video.
- Noen opplæringsvideoer, men færre enn Jamie og mange er de samme som i oppskriftene.

Jamie’s 20 minute meals

Jamies oppskrifts-app ser like lekker ut som Nigellas, og er både brukervennlig og intuitiv å finne fram i. Den nakne kokken har lagt mer vekt på det pedagogiske enn kjøkkendronningen Nigella, og i tillegg til oppskrifter finner du smarte opplæringsvideoer i alt fra hvordan du hakker en løk til knivteknikker og hvordan du forsikrer deg om at fisken du kjøper er fersk.I tillegg finner du en liste over essensielle ingredienser og utstyr du trenger - soyasaus, kokosmelk, mel, bønner og linser, pasta og mer. Det eneste vi savner er bilder av enkeltingrediensene – ikke alle vet hvordan kardemommefrø ser ut. På utstyrssiden er dette på plass.

Du kan velge å søke deg fram til en oppskrift, eller bla deg gjennom de ulike kategoriene – fra supper, pasta og ristotto, til fisk, wok-retter, salater og klassiske kjøttretter. Jamies app startet med 50 ulike oppskrifter, men i motsetning til Nigellas oppdateres den jevnlig med nye retter – og du kan også klikke deg inn til flere oppskrifter fra Jamie på nettet rett fra appen. Dermed forsvarer den nakne kokken den betraktelig stivere prisen på 45 kroner for sin app, mot Nigellas 11 kroner.I det hele tatt er 20 minute meals en idiotsikker app – oppskriftene er delt inn i instruksjoner og steg-for-steg-bilder til hver oppskrift, fulgt av Jamies stemme som kommer med gode tips mens du blar mellom bildene. Jamie har også minimert behovet for å bla fram og tilbake ved å gjenta hvor mye du trenger av hver ingrediens gjennom hele oppskriften. Du får en liste over både alle ingredienser som trengs til retten og hva slags utstyr du må ha. Ingrendienslisten kan på samme måte som i Nigellas app importeres rett til en handeliste.

Det vi savner er stemmestyring, slik at vi kommer videre i oppskriften uten å måtte grise til telefonen med fettete fingre. En Facebook-kobling slik at vi kan skryte av middagsplanene til venner hadde heller ikke vært å forakte.


Pluss:

- Veldig bra opplisting av ingredienser og utstyr alle bør ha på kjøkkenet.
- Oppdateres med nye oppskrifter jevnlig. Flere oppskrifter tilgjengelig på nett – lenket direkte fra appen.
- Steg-for-steg-bilder til hver oppskrift.
- Kan velge å ta bort lyd, enten lydeffektene, Jamies stemme eller begge. Supert om du blir lei svisj, svisj-lyden hver gang du blar mellom bilder.
- Kan velge mellom oppskrift til 2 eller 4 personer
- Shoppingliste – egne ingredienser eller rett fra oppskriftene.

Minus:

- Ikke stemmestyring = skitten iPhone.
- Mangler Facebook-støtte.
- Betraktelig dyrere enn Nigellas app.

Konklusjon

Vi gir Jamies app seieren denne gangen, til tross for manglende stemmestyring. Større og oppdatert utvalg av oppskrifter, nyttige og lærerike videoer og superenkle steg-for-steg-bilder av kokkeleringsprosessen slår Nigellas mer tradisjonelle oppskrifts-applikasjon, prisforskjellen til tross.

Når det er sagt, er du glad i kosemat og søtsaker er Nigellas app den rette for deg! 

Last ned Nigella Quick Collection (11 kr)
Last ned Jamie's 20 minute meals (45 kr)

Går du med en egen app i magen? Sjekk ut vår sak om Appworks - Norges første appkonferanse.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen