iPad gir deg søvnproblemer

 Med det nye nettbrettet til Apple kan du lese siste nytt, høre på musikk, se en film eller ikke minst; lese en bok. Det finnes allerede mange varianter av elektroniske bøker på markedet, men den nye iPad-en kan gi deg søvnproblemer hevder en amerikansk forsker, ifølge Los Angeles Times.

Ved å lese fra iPad-en din på sengekanten vil hjernen din bli lurt til å holde kroppen våken. Lyset som du utsettes for ved å holde apparatet så nært ansiktet forsterker denne effekten kontra å for eksempel se på TV i et mørkt rom, sier direktør i UCLA Sleep Disorders Center i Santa Monica, Frisca Yan-Og.

Forskjellige skjermer
Andre leverandører av elektroniske bøker, for eksempel Amazons Kindle, benytter seg av såkalte E-ink-skjermer, uten bakgrunnsbelysning. Disse skjermene skal gjenskape samme følelsen som du får av å lese tekst på vanlig papir, og egner seg bra i sollys. Dog er du avhengig av lys i rommet for å kunne lese fra disse e-bøkene.

iPad har på sin side en LCD-skjerm med bakgrunnsbelysning, noe som gjør at du for eksempel kan sitte å lese bøker i mørket. Men det er altså lyset skjermen avgir som lurer hjernen din til å ikke sende ut melatonin – som er stoffet som gir beskjed til resten av kroppen om å forberede på å hvile når mørket har falt på.

Men forskerne er på ingen måte enige, for i samme artikkel linkes det til en rapport i the Wall Street Journal, der det hevdes det motsatte. Vil det ikke bare være en fordel å slippe å sovne når du skal lese en bok? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen