TEST: iPad mini

Test iPad mini

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Slik er Apples store lille nyhet

Vi testet Apples iPad mini og lot oss overraske.

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Multimedia

Mediefunksjoner:
Musikkspiller: Tilfeldig avspilling, gjentagelse, spillelister
Medieformater: AAC, MP3, Apple Lossless, Wav, Aiff, H.264, M4V, MPEG4
Kamera:5 megapiksler hovedkamera, 1080p videoopptak. 1,2 megapiksel frontkamera med 720p video.
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Spill: Ingen forhåndsinstallerte spill

iPad Mini er et nettbrett med en berøringsskjerm på 7,9 tommer. Forholdet mellom bredde og høyde er 4:3, mens konkurrentenes skjermer gjerne er i filmformatet 16:9. Det betyr at filmer du ser på iPad enten er klippet i sidene, strukket i høyden, eller har et sort felt øverst og nederst på skjermen.

Kort sagt:
dsad
 – Brukbar grafikkytelse
 – 720p frontkamera
 – Gyro forbedrer spillopplevelsen

dsad
 – Litt dårlig videoformatstøtte

iPad mini er en underholdningsmaskin, enten du foretrekker å la deg underholde med bøker, blader, aviser, film, TV, TV-serier, musikk, spill, eller du bare vil humre litt over regnearkene du har tatt med hjem fra jobben.

Du finner det i App Store

iPad mini har ingen problemer med grafikktunge spill.
iPad mini har ingen problemer med grafikktunge spill.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Nesten alle som produserer underholdning i en eller annen form, har innsett at iPad er et produkt som egner seg for distribusjon av den slags. Utvalget er derfor enormt.

Alle spillene i App Store lar seg spille på iPad Mini. Spill som utvikles spesielt for den nye A6X-brikken vil tilpasse seg iPad-en din, og gi deg alle funksjonene du trenger for å spille. Det du eventuelt går glipp av, er høyere grafikkoppløsning som krever mer prosessorkraft.

Det er ingen spill på iPad mini når du pakker brettet opp av esken, men fem år etter at iPhone så dagens lys, er de aller fleste fortrolige med å hente spill og andre applikasjoner fra App Store. Svært mange av spillene er gratis, og har du kjøpt spill for å spille dem på en tidligere utgave av iPad kan du laste dem ned til iPad mini uten å måtte betale på nytt.

Noen vil kanskje ønske seg en større skjerm å spille på. Vi fant ut at vi var godt fornøyd med å spille på iPad mini, særlig fordi brettet bare veier 300 gram. Det gjør at brettet kan brukes lenge uten at det blir tungt for hendene.

Enkelt men brukbart kamera

Kameraet er svært enkelt. Men det virker greit nok.
Kameraet er svært enkelt. Men det virker greit nok.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Dette bildet er fotografert med iPad mini.
Dette bildet er fotografert med iPad mini.

iPad mini har det samme kameraet som iPad 3. Det tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og bildekvaliteten er grei nok. Men i likhet med iPad 3 mangler mini både fotolys og HDR-funksjon. Det er ellers sparsomt med innstillingsmuligheter i kameramenyene.

På frontkameraet er det ingen innstillinger i det hele tatt. I hovedkameraet er alternativene begrenset til valget mellom å ha et rutenett på skjermen, eller ikke. I begge tilfeller kan du låse fokus til et punkt ved å trykke på skjermen.

Videokameraet gir heller ingen valg av innstillinger. Du filmer med 1080p og 30 bilder i sekundet. Bildestabilisatoren står på, og ferdig med det.

I App Store finnes det et enormt utvalg av apper som lar deg etterbehandle bildene på forskjellig vis. Her er alt fra reklamefinansiert fjas, til dyrere avanserte løsninger som minner om det en profesjonell fotograf bruker. Tilsvarende finnes programvare som lar deg behandle video.

Om du kjøper et adaptersett, får du mulighet for å importere bilder og video fra minnekort eller et USB-tilkoblet kamera. Et slik sett koster rundt 300 kroner.

Som skapt for e-bøker

iPad mini er ypperlig for e-bøker.
iPad mini er ypperlig for e-bøker.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Du kan sette boken i "nattmodus".
Du kan sette boken i "nattmodus".

iPad mini er også svært godt egnet for bøker. En kan saktens diskutere om iPad mini er stor nok til å gi skikkelig utbytte av nettbrett-magasiner. Her vil en større skjerm med retinadisplay nok gjøre en bedre jobb. Men hva bøker angår er mini-en suveren. Dette brettet er på størrelse med en bok, bare mye tynnere. Og med den lave vekten blir det mindre anstrengende å holde boken mens du leser.

Utvalget av bøker i App Store er bra, og det er også kommet til en rekke nye norske bøker, for den som ikke er så fortrolig med fremmede språk. Prisene varierer litt, og de helt nye bøkene er de dyreste. Du finner likevel et enormt utvalg av bøker til under 100-lappen.

Lekker og god musikkspiller

iPad mini spiller også musikk på en utmerket måte. Musikken kan du synkronisere fra PC/MAC, eller du kan kjøpe den fra iTunes. Vil du spille trådløst til en høyttaler eller et stereoanlegg, kan du bruke Bluetooth eller AirPlay – avhengig av hva anlegget ditt støtter. Du kan også bruke dockinghøyttalere, men om du kjøpte slikt tilbehør til forrige generasjon iPad, vil du trenge en adapter. Adapteren lar deg også lade iPad mini med eldre iPad/iPhone-ladere.

Vi merker oss at adapteren har virket med alt lydtilbehør vi har testet.

NRK Nett-TV kjører som en drøm på iPad mini.
NRK Nett-TV kjører som en drøm på iPad mini.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens film, video, spill og nettsurfing nok kan tjene noe på en større skjerm, er skjermstørrelse temmelig irrelevant for den som skal høre på musikk. Her er brukergrensesnittet på iPad mini vel så brukervennlig som på noe annet iOS-produkt.

Videospilleren i iPad mini er god, men vi savner støtte for en del vanlige videoformat. Nok en gang er løsningen en gratis app, så du trenger ikke å velge bort iPad mini om du vil se filmene du har laget på nettbrettet ditt.

Apple iPad Mini 64 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen