iPad-en du kunne ønske deg til jul for 20 år siden

iPad-en du kunne ønske deg til jul for 20 år siden

Visste du at Apple var først ute med håndskriftgjenkjenning i sin "iPad" anno 1993?

Artikkelen er oppdatert med utgangspunkt i en artikkel fra 2010 som var en del av spalten "Ukens retro".

Mange har nok ønsket seg iPad til jul, og mange har kanskje fått det også. Men visste du at forgjengeren fra samme produsent allerede er 20 år gammel?

Apple MessagePad.
Apple MessagePad. (Foto: Rama & Musée Bolo, Wikipedia Commons)

I august 1993 viste John Sculley, Apples daværende CEO, frem en MessagePad. Enheten ble i ettertid har blitt kalt OMP (Original Newton MessagePad). Padden kjørte på en 20 MHz prosessor av typen ARM 610, hadde 4 MB lagringsplass for operativsystemet og 640 kB arbeidsminne. 

Skjermen hadde en oppløsning på 336 x 240 piksler med 16 forskjellige gråtoner, og var trykkfølsom. Her snakker vi om en resistiv trykkskjerm, og ikke dagens kapasitive trykkskjermteknologi.

I motsetning til dagens iPad, hadde denne utskiftbart batteri, bestående av fire AAA-celler. Dermed kunne du kjøpe batteri på butikken når du gikk tom.

Tydet håndskrift

En annen viktig forskjell var at operativsystemet iOS ikke eksisterte. I stedet kjørte Apples MessagePad operativsystemet Newton, med innebygget håndskriftgjenkjenning som gjorde at et håndskrevet budskap kunne sendes på e-post. Grensesprengende var det, i sin tid. 

Skal man sende e-post, er det nødvendig å ha internett på padden. MessagePad hadde PCMCIA-støtte, og dermed kunne du stappe inn modem, ekstra minne eller til og med Wi-Fi-kort etter hvert som tiden gikk. Det er de samme kortene du kanskje har brukt i litt senere tid for å få Wi-Fi på den bærbare datamaskinen.

Kunne printe via parallellkabel

Ellers var det støtte for mye av det samme du bruker etterfølgerne til i dag. E-post, notater og kalender inkludert. Synkronisering mot datamaskin kunne gjøres via serial-kabel, siden USB var en fortkortelse få visste hva betydde i 1993. Den samme utgangen kunne til og med brukes mot printeren, siden det fulgte med en overgang til parallellport. I tillegg var det infrarød port innebygget.

Av en eller annen grunn fant Apple ut at det kunne være nyttig at Messagepad kunne gi fra seg DTMF-toner. Det gjorde at du kunne holde en telefon mot padden for å ringe ut. Telefonen på den tiden lyttet nemlig til toner for å vite hvilke tall du trykte når du skulle ringe. På denne måten kunne du ha en telefonbok på padden, og enkelt ringe til en valgt person fra en ekstern telefon.

Her er MessagePad 2100 med Newton i versjon 2.1.
Her er MessagePad 2100 med Newton i versjon 2.1.

Mange etterfølgere

Etter den originale MessagePad kom det mange etterfølgere. Apple MessagePad 100 som kom i mars 1994 er kanskje den mest kjente. Samtidig kom MessagePad 110, som hadde fire AA-celler i stedet for AAA-celler. I tillegg hadde den 1 MB arbeidsminne i stedet for 640 kB.

Det hele fortsatte med MessagePad 120 og 130, og til slutt MessagePad 2000 og 2100 i 1997. De to sistnevnte hadde en Strong-ARM-prosessor med klokkehastighet på hele 162 MHz, og den siste av dem kom med hele 4 MB arbeidsminne mens begge stilte med 4 MB flashminne i tillegg. Skjermen hadde en oppløsning på 480 x 320 piksler, fortsatt med 16 gråtoner.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen