IP-telefon uten PC

Stadig flere får øynene opp for IP-telefoni (VoIP), som betyr at man ringer via internett i stedet for det vanlige telefonnettet. Denne ringemetoden er billigere enn både vanlig fasttelefon og mobil - for eksempel ringer brukere av det populæret VoIP-programmet Skype-brukere gratis seg i mellom.

Mobiltelefoner med innebygd wi-fi er forventet å innta markedet for fullt i løpet av de neste årene, og det finnes allerede i dag telefoner med ferdiginstallerte versjoner av Skype. Disse telefonene har sine ulemper, blant annet er en typisk mobiltelefon med wi-fi mye større enn en vanlig mobiltelefon, samtidig som den er mye mer strømkrevende.

Den største sperren er imidlertid at man er avhengig av å ringe gjennom en vanlig datamaskin, ettersom telefonene ikke har støtte for å koble seg direkte opp mot et trådløst nettverk. Man må dermed først koble mobiltelefonen mot datamaskinen, for eksempel via blåtann, noe som gjør at man like gjerne kunne ha brukt et vanlig hodesett, og ringt direkte fra datamaskinen.

En selvstendig IP-telefon
Accton og Skype har nå bestemt seg for å få bort denne sperren, og har inngått et samarbeid om å lage VoIP-telefoner som er uavhengige av datamaskiner. Accton har allerede demonstrert en prototype av en slik telefon - SkyFone WM1185-T.

Denne telefonen ser ut som en helt vanlig mobiltelefon, men har kun støtte for den trådløse nettverksstandaden 802.11b/g. Under skallet finner man en modifisert versjon av Skype, som gjør det mulig å koble seg direkte til et trådløst nettverk, altså uten å gå via en PC.

Dette betyr imidlertid ikke at man har total frihet til å ringe der man befinner seg. Det kreves selvfølgelig at telefonen er innenfor rekkevidde av et trådløst nettverk.

Telefonen har en taletid på fire timer, og en standbytid på 20 timer. Den lave standbytiden skyldes sannsynligvis at en wi-fi antenne krever mer strøm enn en vanlig GSM-antenne.

Klart til testing
Accton skal i desember sende ut 5000 testeksemplarer av SkyFone til operatører over hele verden, for å sjekke at alt fungerer som det skal. En kommersiell lansering kan skje allerede i løpet av første halvår i 2006. Telefonen forventes å ha en utsalgspris på omtrent $150, som tilsvarer rett rundt tusenlappen.

(Kilder: Infoworld, Digital-Lifestyles, Addict3d, Computerworld, Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen