Test

Invasjonen

Siden Don Siegels samfunnskritiske og nervepirrende "Invasion of the Body Snatchers" ble sluppet i 1956 har vi sett minst to nyinnspillinger av historien om trusselen fra verdensrommet som tar over kroppen din mens du sover. Med Oliver Hirschbiegel, regissøren av "Der Untergang", bak tøylene og med Nicole Kidman og Daniel Craig i hovedrollene, har historien nå med andre ord nådd sin fjerde, dog noe oppdaterte, film-inkarnasjon.

Gammel historie, denne gang med bruksanvisning

I "Invasjonen" følger vi psykologen Carol Bennell (Nicole Kidman) og hennes sønn Oliver. Etter en romferge på uforklarlig vis krasjer med jorden begynner en økende andel av innbyggerne oppføre seg stadig mer apatiske, nærmest som om de ikke hadde noen følelser i det hele tatt, til tross for at alle minnene deres virker å være intakte.

Carol blir etterhvert mistenkelig, og det blir ikke bedre når hun begynner å mistenke sin tidligere ektemann, som har deres sønn på besøk, for å være smittet av "epidemien". Sammen med sin romantiske interesse Ben Driscoll (Daniel Craig), legger hun ut på en reise for å redde sønnen sin.

Hvem er en av
Hvem er en av "dem" og hvem er en av oss?


Problemet er bare at det er vanskelig å vite hvem du kan stole på når alle ser vanlige ut. Og hva om hun eller Ben også er blitt infiserte? Kampen om å holde seg våken er med andre ord i gang.

Tidvis bra, men litt lettvint

Det er ikke vanskelig å forstå at denne filmen har hatt produksjonsproblemer, da den tidvis fremstår som et lappeteppe, der en ikke vet hvem som forteller hva. Ifølge jungeltelegrafen ble Hirschbiegel sparket mens store deler av filmen ennå var ufilmet, fordi han ikke ville levere den adrenalinspekkede actionfilmen produsent Joel Silver var ute etter.

Våre helter diskuterer filosofi med russere og slovaker.
Våre helter diskuterer filosofi med russere og slovaker.

Resultatet er en film som tidvis er stilren og pirrende, før det hele plutselig bryter ut i biljakter og løping, mens paranoiaen som filmens tidligere deler har bygget opp pent skyves under teppet. Måten alt forklares vitenskapelig på, gjennom eksposisjon eller via tilfeldig forbipasserende på gata, bidrar til å fordumme filmen, samtidig som det gjør hele plottet mer usannsynlig.

Det må dog sies at vi tidvis får noen greie skuespillerprestasjoner med enkelte scener som virkelig er effektive, samt tidvise doser med god paranoia og frykt, men i det store og hele bildet koker de litt bort i kålen.

Konklusjon

Samlet sett er ikke denne filmen en så stor katastrofe som en samlet presse ville ha det til under filmens tid på norske kinoer. Den er heller ingen tapt perle, på grunn av en manglende helhetsfølelse og et manus som undervurderer sitt publikum, men filmen har likevel kvaliteter og har underholdningsverdi, selv om samfunnskritikken ikke lenger biter så mye.

Selve DVD-utgivelsen er også en helt grei affære, som ikke byr på noe annet enn et par små dokumentarer som ikke gjør stort annet enn å skrape overflaten av hva "Body Snatchers" fenomenet rommer. Regissøren selv, Hirschbiegel, glimrer, ikke overraskende, med sitt fravær, og det blir opp til et par av birolleinnehaverne og produsent Joel Silver å tale "Invasjonens" sak.

Invasjonen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen