Intervju: Sommerjobb i Microsoft


Fra venstre: Åsmund Eldhuset, Hans Olav Norheim, Vegard Andreas Larsen
Foto: Shawn Debnath

Vi har fått muligheten til å intervjue tre norske NTNU-studenter som har fått sommerjobb i Microsoft. De tre heldige er Vegard Andreas Larsen (23), Åsmund Eldhuset (21) og Hans Olav Norheim (22).

De tre norske programmererne jobber på Microsofts campus i Redmond i delstaten Washington. Vegard og Hans Olav hadde sommerjobb i selskapet også i fjor, og har dermed god erfaring fra hvordan det er å jobbe i Microsoft.

Microsoft lar hvert år studenter fra hele verden få prøve seg i en midlertidig jobb i selskapet. Disse studentene blir kalt for "interns", men de har i stor grad like mye ansvar og frihet som de heltidsansatte. De tre nordmennene er de eneste fra Norge som i år er såkalte "interns".

Så, hva venter vi på? La oss ta en titt inn i verdens største programvareselskap!


Hvilken bakgrunn har dere?

Vegard:
- Leste min første programmeringsbok før jeg var 10 (husker ikke helt alderen, men boken handlet om BASIC). Har programmert så lenge jeg kan huske, i en rekke forskjellige språk; BASIC, VB, Turbo Pascal, Delphi, PHP, C#, C/C++, Python, Java og JavaScript.

- Jeg har nå fullført fire av fem år på masterstudiet i datateknikk ved NTNU i Trondheim. Jeg har også skrevet en god del artikler for Hardware.no og søstersider, og har fått et godt innblikk i teknologiindustrien derfra. I tillegg driver jeg, sammen med en kamerat, websidene prove.no og spamavert.com.

Åsmund:
- Jeg har alltid vært interessert i teknologi og vitenskap, og begynte å programmere som 13-åring. På videregående var det en kamerat som dro meg med på programmeringskonkurransen Norsk informatikkolympiade, og derfra gikk veien videre til International Olympiad in Informatics. Dette utløste interessen min for algoritmisk programmering (det vil si å skrive programmer som løser problemer). Nå har jeg to år igjen av sivilingeniørstudiet i datateknikk ved NTNU i Trondheim, hvor jeg trives svært godt. Jeg er glad i å lære bort ting, og har en stilling som undervisningsassistent i et fag som omhandler algoritmer.

«Følg med på msstudent.no til våren for informasjon om hvordan man kan søke sommerjobb.»

Hans Olav:
- Jeg begynte med data, en Amiga 500, da jeg var 6 år, og siden den gang har det bare fortsatt. Jeg begynte å programmere da jeg var rundt 13 år, den gang i Visual Basic. Noen år senere begynte jeg å programmere som jobb ved siden av skolen, og da jeg ble 18 startet jeg et enkeltmannsforetak hvor jeg ennå driver softwareutvikling og konsulentoppdrag for noen kunder i Norge, ved siden av studiene. Jeg har også deltatt på en del programmeringskonkurranser, som International Olympiad in Informatics.

- Jeg holder for tiden på med tredje år av sivilingeniørstudiet i datateknikk ved NTNU i Trondheim, og har to år igjen før jeg er ferdig.


Hvordan har dere klart å få sommerjobb i Microsoft? Hvor mange får denne muligheten, og hva skal til?

Vegard:
- Jeg søkte på sommerjobb i fjor, og kom inn etter en intervjuprosess hvor jeg og Hans Olav konkurrerte mot resten av Europa. I år fikk jeg bare spørsmål om jeg ville ha et internship til. Fra EMEA-regionen (Europa, Midt-Østen og Afrika, journ. anm.) tar Microsoft inn rundt 50 personer hvert år, men totalt tar de inn rundt 1000 interns i året, i all hovedsak fra USA.

Åsmund
- Vi er medlemmer av Microsoft Student Community NTNU, en forening for folk som er interessert i programvareutvikling på Microsoft sine plattformer. MSCN har kontakt med en ”technology evangelist” som fungerer som norsk rekrutterer for Microsoft, så vi sender søknader gjennom ham.

Hans Olav:
- For å få sommerjobb hos Microsoft i Redmond, søker man i Norge via Microsoft Norge. De tar i mot CV-er hver vår, og de som er bra nok blir sendt videre til Microsoft sentralt, og så blir noen tatt ut til intervju, som normalt skjer i Dublin. De beste derfra får så jobb. En del høgskoler og universitet rundt i landet (inkludert NTNU) har lokale Microsoft Student Communities som man kan ta kontakt med dersom man synes Microsoft virker spennende.

- Følg med på msstudent.no til våren for informasjon om hvordan man kan søke sommerjobb.


Hvilke egenskaper tror dere gjorde at akkurat dere fikk jobben?

«Gode programmerere har hobbyprosjekter gående, og programmerer fordi det er moro.»

Vegard:
- Programmeringserfaring. Karakterer er ikke så viktig som mange nok tror, men hva du har gjort utenom teller enormt. Personlig har jeg lagt ut en rekke programmer på nett som jeg har skrevet selv, og har vært med å lage nettsider som prove.no og spamavert.com. Microsoft leter i intervjuprosessen etter "lidenskap for programvare," og det må du definitivt ha for å få sommerjobb her, i alle fall om du kommer fra Europa.

Åsmund:
- På intervjuene (som foregår i Paris eller Dublin) ser de etter kunnskaper innen algoritmer, programdesign og programtesting. Her kom erfaringene fra programmeringskonkurransene godt med. Tidligere jobberfaring er åpenbart nyttig - i fjor sommer jobbet jeg for FAST Search & Transfer, hvor jeg trivdes meget godt (men jeg prøver å få erfaring fra flere forskjellige firmaer, derav jobbskiftet). Dessuten teller det positivt med engasjement – at programmering faktisk er noe man elsker å holde på med.

Hans Olav:
- Det viktigste er nok å ha en genuin interesse for det man driver med – at man virkelig "brenner for det". Vi synes alle at data og programmering er moro, og da kommer som regel kunnskapen også. Man blir ikke en god programmerer dersom man kun gjør programmeringsøvingene man får på skolen og ikke noe mer – gode programmerere har hobbyprosjekter gående, og programmerer fordi det er moro.

- Videre er det nok viktig å ha kunnskapen i orden, men mye av dette kommer av seg selv dersom man har interessen. På intervjuene blir man stilt spørsmål om programmering og algoritmer, og da må man vite når man skal bruke en lenket liste og når man skal bruke et array.

Les videre på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen