Intervju med mannen bak libmimic

Natt til tirsdag slapp Ole André Vadla Ravnås programmeringsbiblioteket libmimic. I går ble nyheten om libmimic annonsert på nettsiden slashdot.org, flere blogger har plukket opp saken, og strømmen med henvendelser til Vadla Ravnås har vært ganske jevn etter han slapp biblioteket libmimic. 22-åringen fra Bjørheimsbygd i Rogaland studerer for øyeblikket til master i informasjonsteknologi ved Universitetet i Stavanger, og har litt over 3 år igjen av utdanningen.

Ifølge hjemmesiden til libmimic er såkalt reversert ingeniørkunst for å få ting til å virke sammen med andre komponenter fullstendig lovlig i Norge.

Libmimic er et bibliotek som er en del av FarSight-prosjektet. FarSight har som mål å lage et felles grunnlag for IM-klienter på Linux. Vadla Ravnås, som skrev hele libmimic alene, forteller selv mer om libmimic og utviklingsprosessen i dette e-post-intervjuet.

Kan du fortelle litt om hvilke erfaringer du har med Linux og programmering?

Jeg fikk rundt 1997 interesse for operativsystemet Linux takket være Roar Idsøe, en kamerat som drev med dette. Jeg ble på den tiden aldri helt fornøyd med noen av distribusjonene, så jeg endte til slutt opp med å lage min egen som jeg kalte JBLinux. Dette var rundt 1999/2000. Hadde tidligere drevet med programmering i Basic og Pascal, men det var først da jeg begynte med Linux at interessen for utvikling ble for alvor vekket i meg. Jeg har siden den gang drevet med flere open source prosjekter og snakker en rekke programmeringsspråk flytende (C, C++, C#, Java, Python, Pascal, PHP, Basic og x86 assembler).

Kort fortalt, hva er revolusjonerende med libmimic for Linux og IM-klienter?

MSN Messenger blir idag stadig mer populært til IM-bruk verden over, og et økende antall personer tar i bruk den innebygde webcam-støtten. Som kjent er dette hovedsaklig et Windows-produkt og brukere av andre operativsystemer har måttet ty til tredjeparts IM-klienter for å kunne ta del i gleden. Problemet med dette har vært at ingen av disse klientene har kunnet støtte denne funksjonaliteten på grunn av den proprietære video-codecen som var involvert. Denne video-codecen heter forøvrig MIMIC og er utviklet av Logitech.

Det litt ironiske med det hele er at selv Microsoft's egen klient for det eneste alternative operativsystemet de støtter, nemlig Mac OS X, heller ikke støtter webcam. Så slik situasjonen har vært frem til idag så har dette vært noe kun Windows-brukere har kunnet ha glede av, men med libmimic vil nå brukere av alternative operativsystemer (inkludert Mac OS X) kunne ta del i gleden.

Artikkelen som kom på Slashdot igår var litt dårlig formulert på den måten at enkelte feiltolket den som at det var noe kamera-til-PC og ikke PC-til-PC-relatert som var blitt revers-konstruert, og enkelte forveksler videokonferanse med webkamerafunksjonalitet, siden MSN Messenger har begge deler. Webkameraer bruker denne properietære codecen og går gjennom firewaller, mens video-konferanse-delen er RTP-basert og bruker mer standard codecer og går ikke gjennom firewaller særlig bra uten spesiell konfigurasjon.

Det at noen forveksler webkamerafunksjonalitet og videokonferanser, og det faktum at videokonferansedelen har vært støttet av prosjekter som gaim-vv en stund, gjør at enkelte tenker ja, men dette er jo ikke noe nytt.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen