(Bilde: skjermbilde)

Internettjeneste oppdaget ebola-smitten først

WHOs advarsel kom 9 dager senere.

Forskere, helsepersonell og programvareutviklere med tilknytning til Boston Children's Hospital startet i 2006 en Internettjeneste som heter HealthMap. Tjenesten scanner nasjonale og lokale nyhetskilder, sosiale medier, offentlige nettsider og en rekke andre relevante kilder på nettet. Hensikten er å oppdage utbrudd av smittesykdommer.

Nå melder Slashdot via Huffington Post/AP at HealthMap oppdaget ebola-epidemien som herjer i Vest-Afrika hele ni dager før Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet verdenssamfunnet om den.

– Det viser at noen av disse uformelle kildene hjelper til med å male et bilde av det som skjer, som er nyttig også for offentlige helsebyråer, sier HealthMap-gründer John Brownstein til nyhetsbyrået AP.

Den første oppdateringen på HealthMaps ebola-kart er datert 19. mars. Den første advarselen fra WHO som vi kunne finne var fra 23. mars. Opplysningen om at HealthMap skal ha oppdaget utbruddet ni dager før WHO stammer fra AP, men det er meget mulig at HealthMap fikk opplysningene før de laget kartet. 

Oversikten deres viser at nesten 1000 mennesker i Guinea, Liberia, Sierre Leone og Nigeria har dødd av ebola siden utbruddet i februar. På kartet ser vi at sykdommen krevde sitt første offer i Nigeria i starten av august, og at dødstallene fortsetter å stige i de tre andre landene.

Se tidslinjen for ebola-utbruddet på HealthMap.org.

Se et simulert scenario på et sykdomsutbrudd
Så raskt kan en epidemi spre seg over kloden »

(Kilder: Slashdot via Huffington Post/AP, HealthMap.orgWHO)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen