Test Internett på sørlandsbussene

Kun én buss det er verdt å ta

Vi har testet internett på sørlandsbussene Lavprisekspressen, Konkurrenten og Sørlandsekspressen.

Vi tok bussen fra Bangeløkka i Drammen ...
Vi tok bussen fra Bangeløkka i Drammen ...
... til Tangen, utenfor Kragerø.
... til Tangen, utenfor Kragerø.

Stadig flere langdistansebusser tilbyr gratis internett til passasjerene. Dermed kan du surfe og jobbe underveis. Men hvor bra fungerer det i praksis? Vi bestemte oss for å teste løsningene til tre av de største norske bussoperatørene. Ruten vi har valgt å teste på er Oslo til Sørlandet, der alle busser tilbyr gratis nett. Målingene ble foretatt på strekket mellom Drammen og Kragerø.

Disse testet vi

De tre aktørene som er med i testen er Lavprisekspressen, Konkurrenten og Nettbuss. Siden Nettbuss har samme løsning både i egne busser og i den såkalte Sørlandsekspressen som har Nor-Way-merking, testet vi kun denne, selv om Nettbuss også har egenmerkede busser på strekningen.

Slik testet vi

I utgangspunktet hadde vi tenkt å teste et utvalg nettsider og tjenester som vi håpet å få til å fungere underveis. Det viste seg imidlertid at kvaliteten på nettene ombord på bussene var dårligere enn forventet, og de fleste av de mer båndbreddekrevende tjenestene var ikke brukende.

Vi har i stedet tatt målinger mot nettstedet speedtest.net underveis. Vi har også brukt internett slik vi normalt ville gjort, med innlasting av en ny nettside nå og da. Der tilkoblingen har tillatt det har vi gjort mer krevende ting som å spille musikk fra internett med Spotify.

Underveis sammenliknet vi med dekningen og hastighetene vi fikk via vår egen mobile tilkobling til Telenors mobilnett.

Dette utstyret brukte vi

Med oss på turen hadde vi det utstyret vi regner med at du og de fleste andre reisende kanskje har i ryggsekken.

Vi brukte altså mobiltelefoner, et nettbrett og en bærbar PC, og alle ble benyttet både med bussens nettverk og vår egen Telenor-tilkobling.

Best i test - Sørlandsekspressen (Nettbuss / Nor-Way)

Det er ikke ofte vi opplever så store forskjeller mellom tjenestene som vi har gjort i denne testen. Sørlandsekspressen er rett og slett i en egen liga sammenlignet med de to andre bussoperatørene.

Nettbuss bruker den samme internettløsningen på alle sine busser - også på Sørlandsekspressen som de drifter for Nor-Way Bussekspress.
Nettbuss bruker den samme internettløsningen på alle sine busser - også på Sørlandsekspressen som de drifter for Nor-Way Bussekspress.

Sørlandsekspressen driftes som nevnt av Nettbuss, og dermed er det den samme løsningen du får tilgang på om du reiser strekningen med selskapets andre busser, deriblant Timeekspressen.

Som for alle løsningene opplever vi i blant at nettet ombord på Sørlandsekspressen er litt ustabilt - spesielt i og rundt tunneler. Likevel får vi jevnt over god ytelse fra nettet, og innlastning av nettsider går forholdsvis problemfritt mesteparten av veien.

Selv når nettet er ustabilt opplever vi at lynmeldingstjenester og tyngre tjenester som eksternt skrivebord henger på uten å koble fra - dette er betydelig bedre enn hos konkurrentene.

Tjenesten på Sørlandsekspressen var dessuten den eneste vi med hell kunne gjøre litt tyngre ting på. Spotify fungerte for eksempel helt problemfritt gjennom en lengre del av reisen.

Les flere detaljer om Nettbuss og de andre deltakerne på side to av testen.

Øyvind Hansen er markedssjef i Nettbuss Sør. Han merker en økning i interessen for internett på bussene.
Øyvind Hansen er markedssjef i Nettbuss Sør. Han merker en økning i interessen for internett på bussene.

- Større og større forventninger

Øyvind Hansen er markedssjef i Nettbuss Sør, og kan fortelle at internettforbindelsen blir stadig viktigere for deres passasjerer.

- Vi opplever at folk får større og større forventninger til at det er trådløst internett ombord, og sjåføren får ofte spørsmål. Vi har trådløst internett også på flere av reservebussene våre, men det hender at vi må sette inn reservebusser uten, og da spør folk veldig etter det, forklarer markedssjefen.

Nettbuss skal også bytte løsning i løpet av høsten og vinteren, får vi vite.

- Vi bytter løsning fra B-Box til Vecho. Den nye løsningen blir en kombinert løsning for både passasjerene og betalingsterminalen ombord.

Løsningen Nettbuss bruker i dag er gratis for passasjerene, og det skal også den nye løsningen være. Når det gjelder ytelse håper Nettbuss at den nye løsningen skal være enda bedre enn det B-Box leverer i dag.

- Kundene vil også kunne oppleve at begge løsninger er tilgjengelige i en overgangsperiode, forklarer markedssjefen videre.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen