Internett kan bli splittet

Europakommisjonen mener Internett kan splittes hvis ikke verdensledere blir enige om en felles plattform. Ifølge den engelske avisen Guardian Unlimited pågår det nå en kamp om hvem som skal styre adressestrukturen (DNS-systemet) på Internett.

"Domain Name System" (DNS) er en database som har oversikten over hvilke domenenavn som tilhører hvilken IP-adresse. Det er DNS-systemet som gjør det mulig for datamaskiner å kommunisere verden rundt via Internett. Per i dag styres DNS-systemet av det amerikanske selskapet "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" (ICANN).

I november skal landene snakke sammen om saken på konferansen "World Summit on the Information Society" - en konferanse i regi av FN. Med i dette møtet skal også delta en rekke organisasjoner, regjeringer og leverandører av teknisk infrastruktur.

EU mener at hvis ikke verdenssamfunnet blir enige om en fellesplattform kan enkelte nasjoner begynne å operere med sine egne versjoner. Dermed kan Internett bli splittet i flere separate nett. Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo mener det er grunn til å være bekymret for en oppsplitting av Internett til flere separate nett.

Kilde: dagbladet.no, guardian.co.uk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen