Internett-trollene er psykopater
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Internett-trollene er psykopater

Ny studie bekrefter det du kanskje har hatt på følelsen i lang tid.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Du finner dem både i kommentarfelt og på sosiale medier, disse såkalte "trollene" på Internett. De spyr ut spydige kommentarer, hets, sjikane, eller bare innspill som ødelegger en ellers ganske så saklig debatt. Nå viser den ferske studien "Trolls just want to have fun" at mange av trollene har problemer som strekker seg lang utover det å ødelegge for andre på Internett.

Plageåndene på Internett scorer nemlig skyhøyt i målinger av karaktertrekk som kan knyttes til både machiavellisme, narsissisme, psykopati og direkte sadisme, ifølge Slate.com. Med andre ord, trollene er manipulerende, egosentriske, mangler empati og opplever glede over å påføre andre mennesker skade, konkluderer psykolog Erin Buckels ved University of Manitoba, som står bak studien.

Trollene scorer høyt på machiavellisme, narsissisme, psykopati og sadisme.
Trollene scorer høyt på machiavellisme, narsissisme, psykopati og sadisme.Foto: "Trolls just want to have fun"(studie)

Lokket frem trollene

I studien lokket psykologene frem trollene på flere måter. En ganske enkel metode var å spørre hva folk likte best å gjøre på Internett, hvor "trolling" var et alternativ. Deretter sammenlignet de svar på andre spørsmål med folk som heller svarte at de sjelden kommenterte eller at de likte å debattere ulike temaer.

5,6 prosent svarte at de foretrakk trolling på Internett, mens 41,3 prosent svarte at de ikke kommenterte noe på Internett. Her er noen av svaralternativene som trollene sa seg enige i:

  • "Jeg har sendt folk videre til sjokkerende nettsider bare for moro skyld" (eller, "lulz", som det stod).
  • "Jeg liker å troller folk i forum eller i kommentarfelt".
  • "Jeg liker å ødelegge for andre spillere i multiplayer-spill" (såkalt "griefing")
  • "Jo vakrere og renere noe er, desto mer tilfredsstillende er det å ødelegge det".

Så hvis du svarte ja på disse spørsmålene, så hører du hjemme i kategorien "Internett-troll". Av de fire karaktertrekkene som kjennetegner et troll, var sadisme helt klart det mest fremtredende trekket, ifølge studien.

– Fordi oppførselen er motiverende i seg selv for sadister, vil moderatorer få det vanskelig med å stoppe trollene ved å stenge dem helt ute fra alt. Til syvende og sist kan trangen til å trolle blir for sterk for sadister, som sannsynligvis har begrensede muligheter til å uttrykke sine sadistiske interesser i en sosialt akseptert måte, sier psykolog Buckels til Slate.com.

Mobbet etter X-Factor:
Nå blir Annsofi ambassadør for Bruk Hue-kampanjen


(Kilder: Slate.com, Trolls just want to have fun (studie))

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen