– Internett kan kollapse innen åtte år
(Bilde: Angela Waye/Shutterstock.com)

– Internett kan kollapse innen åtte år

Forskere mener den samlede kapasiteten nærmer seg maksgrensen.

Internett har som kjent vokst i et eksplosivt tempo, og hele tiden utvides kapasiteten for å holde tritt med den enorme veksten i informasjonsmengden som nettet skal ta unna. Nå har forskere kommet på banen og advart at Internett begynner å nærme seg en kritisk grense som i verste fall kan føre til en kollaps innen få år.

Som de britiske avisene The Daily Mail og The Mirror melder skal en gruppe bestående av blant annet ingeniører, telekomselskaper og fysikere snart møtes hos det kjente vitenskapssamfunnet Royal Society i London for å diskutere hvordan en fremtidig kollaps av Internett kan forhindres.

Vil snart ikke kunne møte etterspørselen

Bakgrunnen for diskusjonen er at mange forskere nå mener at utbyggingen av Internett-kapasiteten snart ikke lenger vil være i stand til å ligge i forkant av etterspørselen. Man har i stor grad klart dette hittil takket være optiske fibre, men forskere peker på at den eksisterende fiberteknologien snart ikke vil være tilstrekkelig.

Kapasiteten til de fiberoptiske kablene vil snart være sprengt, mener forskere.
Kapasiteten til de fiberoptiske kablene vil snart være sprengt, mener forskere. Foto: asharkyu/Shutterstock.com

– Vi begynner å nærme oss det punktet i forskningen at vi ikke klarer å få mer data inn i et enkelt optisk fiber. Det går cirka seks til åtte år fra teknologien er ferdig utviklet til den lanseres på markedet, så innen åtte år vil det ikke være mulig å få mer data inn i kablene. Etterspørselen tar innpå i raskt tempo, og det blir stadig vanskeligere å ligge foran, sa professor Andrew Ellis ved University of Aston.

Professoren mener at den eneste løsningen på det kommende problemet er å legge flere fiberoptiske kabler ved siden av de eksisterende kablene, men dette vil medføre dramatiske prisøkninger for brukere. Alternativt må man kanskje finne seg i at Internett rett og slett vil gå tregere i fremtiden, med mindre man finner noen radikale, nye løsninger.

Et annet problem med det økende behovet for Internett-kapasitet er den tilsvarende økningen i energibehovet. Ifølge Ellis tar Internett allerede opp rundt to prosent av det samlede energikonsumet til en gjennomsnittlig, industrialisert nasjon om man kun regner med selve dataoverføringen. Forbruket til PC-er og andre tilkoblede dupeditter kommer da i tillegg.

Kan føre til energikrise

Dersom man må legge flere kabler for å møte den kommende etterspørselen, vil dette ifølge professoren øke energibehovet dramatisk, noe som kan føre til at vi går «tom» for energi innen så lite som 15 år. 

Ikke alle er enige i professorens dystre spådommer. Sjef for den optiske forskningsavdelingen ved det store britiske telekommunikasjonsselskapet BT, Andrew Lord, sa til Daily Mail at Internett ikke er i ferd med å kollapse og at det ennå finnes masse ledig kapasitet på eksisterende linjer.

Lord sa også at en mulig løsning på eventuelle kapasitetsproblemer i fremtiden er å bygge store serveranlegg til å lagre informasjonen, i stedet for å overføre den over Internett. Dette vil kunne avlaste infrastrukturen betraktelig, ifølge Lord. Flere løsninger skal altså diskuteres på møtet hos Royal Society, som skal avholdes den 11. mai.

Her er en annen person med dystre spådommer: Filosof mener kunstig intelligens kommer til å bli farlig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen