Beskjeden alle har ventet på: Internett er reddet!
Teknofil
(Bilde: Denis Rozhnovsky, Shiutterstock)

Beskjeden alle har ventet på: Internett er reddet!

Myndighetene i USA nekter bredbåndsselskapene å styre showet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I hele 2014 har den såkalte nettnøytralitetsdebatten rast i USA. Sakens kjerne er at amerikanske bredbåndsaktører synes det var rett og rimelig at de skulle kunne ta seg ekstra betalt for å levere høye og stabile hastigheter til kapasitetskrevende tjenester, som Netflix og andre streamingtjenester.

En slik ordning ville derimot endre spillereglene på Internett totalt. Tenk for eksempel hvor vanskelig det ville vært for en ny Netflix-konkurrent å etablere seg, dersom de ble nødt til å bruke store deler av startkapitalen sin til å sikre at kundene i det hele tatt fikk tilgang til tjenesten. Slike ekstrakostnader ville uansett falle på brukerne i form av høyere pris for å få levert tjenesten.

Nå melder The Verge at det ikke lenger skal være noen grunn til bekymring. Federal Communications Commission (FCC) vil nemlig gå inn for å sette bredbåndstilbydere i samme bås som mobiloperatører, noe som gjør at de kan reguleres av myndighetsorganet.

Verner om det åpne Internett

FCC har vært i hardt vært i lengre tid, ettersom de ikke har tatt noe klart standpunkt i nettnøytralitetsdebatten før nå. De har etter sigende fått inn hele fire millioner innspill fra publikum om temaet, som i overveldende grad har vært til støtte for å bevare Internett åpent for alle. Selv president Barack Obama har engasjert seg i saken, til tross for at han ikke har noen direkte mulighet til gripe inn og påvirke avgjørelsen.

Sjefen for FCC, Tom Wheeler, har publisert en kommentar på nettstedet Wired.com, hvor han forklarer i detalj hvordan de ønsker å beskytte Internett slik vi kjenner det.

«Jeg sender, til mine kollegaer, et forslag om den strengeste beskyttelse av det åpne Internett som noen gang har blitt foreslått av FCC. Disse rettskraftige og  klare reglene vil forby betalt prioritering, samt blokkering og annen forhindring av lovlig innhold og tjenester», skriver Wheeler i kommentaren.

«Mitt forslag sikrer at Internett-brukere skal kunne gå hvor de vil, når de vil, og gir innovatører retten til å introdusere nye produkter uten å spørre noen om tillatelse», skriver han videre.

The Verge spår at selskaper som Comcast, AT&T og Verizon vil rotte seg sammen og prøve å reversere avgjørelsen gjennom domstolene. Med andre ord er det ennå ikke helt over, men en slik avgjørelse fra FCC veier veldig tungt. 

Hva vil dette si for oss i Norge?

Det som skjer på nettnøytralitetsfronten i USA har ingen formell innvirkning på de bestemmelsene som Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) gjør her til lands. De har dessuten delvis reguleringsmakt over norske bredbåndstilbydere fra før, og setter retningslinjer og regler i samråd med dem.

Foreløpig har det vært lite snakk blant norske aktører om å ta seg ekstra betalt for kapasitetskrevende Internett-tjenester. Det nærmeste vi kommer må nok være avtaler à la den Netflix har med Telenor om å plassere innhold på deres servere, selv om dette ikke bryter med nettnøytralitetsprinsippet.

Det nye lovforslaget til FCC vil nok likevel påvirke både EU og Norge til å fortsette å verne om det åpne Internett. Ikke minst ville det fått betydning for norske forbrukere om flere av de amerikanske tjenestene ble nødt til å ta seg bedre betalt.

Til slutt kan vi ta med at The Verge-redaktør Nilay Patel, som for snart et år siden erklærte at «Internett er "fucked"», nå følger opp med kommentaren «Vi vant Internett tilbake». 

Rekordmange bryr seg om Internetts fremtid
Nettnøytralitet går forbi Janet Jacksons puppeglipp på klagetoppen »

(Kilder: Wired.comThe Verge)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen