– Internett dreper språk
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/150376814)

– Internett dreper språk

Vi tar visst ikke med oss mindre utbredte språk på nettet.

Det finnes cirka 7776 språk i bruk i verden i dag, men kun fem prosent av disse brukes på nettet. Dette har kommet fram i en studie utført av språkforsker András Kornai, som mener at Internett bidrar til at flere språk dør ut fortere.

For å finne ut hvordan bruken utartet seg på nett, tok Kornai i bruk et program som lette gjennom toppnivådomener og oppførte antall ord i hvert språk. Han analyserte også de ulike Wikipedia-sidene, samt språkalternativer for operativsystemer og stavekontroller.

Resultatet er altså at 95 prosent av alle verdens språk stort sett uteblir fra den digitale tidsalderen.

Bokmål og nynorsk

Årsakene til dette er sammensatt, men Kornai peker blant annet på at mindre utbredte språk først uteblir fra områder som handel, før yngre brukere mister interessen og språket deretter blir glemt av påfølgende generasjon. Når man tar i bruk språk i dagliglivet, som nettopp på Internett, er terskelen lav for å droppe små språk.

Kornai trekker blant annet fram bokmål og nynorsk som et eksempel. Selv om dette er skriftspråk, framfor talte språk, mener han at det er bokmål som først og fremst har vunnet fram på arenaer som reklame, popmusikk, mote, underholdning og teknologi – og at dette gjenspeiler seg på Internett.

Vanligvis har språk i faresonen blitt satt opp på et tidskjema på 100 år for å se om utviklingen fører til utryddelse, men det dynamiske nettet har gjort denne forskningen mye vanskeligere.

Ta kjæledyret til hjelp:
Lær deg et nytt språk ved hjelp av kattebilder »

(Kilde: The Washington Post)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen