Intels nye prosessor, med kodenavn Broadwell, skal gi oss bedre grafikk, høyere ytelse og lenger batterilevetid for bærbare.
Intels nye prosessor, med kodenavn Broadwell, skal gi oss bedre grafikk, høyere ytelse og lenger batterilevetid for bærbare. (Bilde: Intel)

Intels neste prosessor kan gi dobbelt så lang batteritid

Intel har løftet sløret av sin nye prosessor, og de lover ikke akkurat lite.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Intels Broadwell-prosessor, som er arvtakeren til dagens Haswell-prosessor, er ventet en gang i løpet av årets aller siste måneder. Vi har allerede fått vite at Broadwell vil yte bedre og være mer effektiv enn tidligere brikker. 

Broadwell kommer i flere varianter, og nå har Intel hostet opp mer håndfaste detaljer om sin mest energieffektive variant som går under navnet «Core M». Brikken skal brukes i maskiner og nettbrett som er ni millimeter eller tynnere. Den syltynne og vifteløse Asus Transformer Book T300 Chi er allerede vist frem med brikken innabords.

Massive forbedringer

Ifølge Intels nestsjef for plattformutvikling, Rani Borkar, vil den nye Core M-brikken tilby opptid syv ganger bedre grafikkytelse enn brikkene som i dag sitter i små enheter. Datakraften for vanlige dataoperasjoner vil kunne dobles, forteller hun.

Når det kommer til batteritid og strømsparing har Borkar også godt nytt. Hun hevder nemlig at brikken kan gi bærbare enheter dobbelt så lang brukstid som vi ser i dag, selv med halvparten av dagens batterikapasitet. Vi snaker altså om enheter som lever lengre og krever mindre plass til batteriet.

Dette lover svært godt for alle som er lite lystne på å drasse med seg laderen når de skal på skolen eller jobb med sin bærbare maskin. Allerede i dag finnes nemlig flere Haswell-baserte datamaskiner som strekker batteritiden over de typiske åtte timene.  

Akkurat hvor mye av Intels påstander vi kan ta for god fisk er det tidlig å spekulere i, men ifølge Extremetech må vi ta tallene til Intel med en klype salt. Deres eksperter har mer troen på at vi får se ytelsesforbedringer på omtrent 20 – 30 prosent over hele linjen, i forhold til dagens Haswell-baserte prosessorer.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Minst i klassen

Broadwell Core M-prosessoren er Intels første som baserer seg på en 14 nanometers-produksjonsprosess. Dette betyr at selskapet må krympe alle komponentene som brikken består av, noe som har har ført til flere utsettelser.

For å oppnå den gode ytelsen har Intel, i tillegg til selve krympingen, blant annet benyttet seg av Tri-Gate-transistorer i Broadwell-arkitekturen – et konsept der selskapet bruker tre stående ledere inne i hver av brikkens transistorer. Disse lederne er svært effektive, og dermed trenger ikke Intel sende så mye strøm gjennom brikken for å gjøre hver operasjon. 

Til sammen gjør den nye teknologien Intel i stand til å levere Core M-brikker som er 25 prosent mindre i fysisk størrelse enn tidligere.

Det er ikke lett for Intel å krympe prosessorene:
Bak kulissene pågår det en intens kamp mot naturlovene (Ekstra) »

(Kilder: Intel, The Wall Street JournalExtremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen