Intels virtualisering gir sjelden økt ytelse

Da instruksjonssettet i x86-arkitekturen ble laget var det ikke med tanke på virtualisering. De senere årene har det imidlertidig kommet flere løsninger som lar deg kjøre flere operativsystemer som en virtuell maskin. Dette til tross for at x86-instruksjonssettet i utgangspunktet ikke lar seg virtualisere.

De siste årene har hatt en betydelig økt fokus på virtualisering både på programvare og maskinvaresiden. Dette har også ført til at prosessorprodusentene Intel og AMD har laget støtte for maskinvarevirtualisering på prosessorene sine. Dette betyr ikke at de har blitt enige om en standard da de har laget hver sin måte å implementere dette på. Metodene er midlertidig ganske like.

Tester har nå imidlertidig vist at ytelsen ved å gjøre dette i hardware i de fleste tilfeller gir dårligere ytelse enn å gjøre dette i software. Bakgrunnen for dette er nok at VMware har utviklet sin BT (Binary Translation) gjennom mange år og fått optimalisert denne til å gi bra ytelse, mens vi fortsatt har første generasjon av maskinvarevirtualisering.

Ett forsøk som ble gjennomført var kompilering av linuxkjernen i linux. Dette tok 265 sekunder uten virtualisering. Med virtualisering i software tok samme oppgave 393 sekunder og hardware 484 sekunder.

Imidlertidig så vil applikasjoner med en stor andel kjernekall ha en ytelsesforbedring under VT. Dette fordi kjernekall må emuleres under softwarevirtualisering istedet for at instruksjonene kjøres direkte. Alle applikasjoner har kjernekall, men det er veldig sjelden at andelen av disse er så stor at dette er bli et problem. Likevel har vi sett at enkelte applikasjoner med kombinasjonen Java/Tomcat/Windows har lidd under dette.

Prosessorene som er brukt i denne testen er P4 672 og Core 2 Duo E6700, det vil si skrivebordsprosessorer. Det gir likevel en pekepinn om hvor landet ligger for øyeblikket. Det foreligger ingen tall på hvordan AMDs virtualisering klarer seg i forhold enda da AMDs produkter som støtter virtualisering såvidt har kommet på markedet, men det finnes enda ikke programvarestøtte for denne.

For mer om virtualisering anbefaler vi å titte i vårt arkiv

(Kilde: A Comparison of Software and Hardware Techniques for x86 Virtualization)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen