Intel stiller relativt store krav til maskiner som vil inn under Project Athena-merkingen.
Intel stiller relativt store krav til maskiner som vil inn under Project Athena-merkingen. (Foto: Intel)

Intels «Project Athena» vil kreve at bærbare klarer ni timer reell bruk på batteri

Intel klarte nærmest på egen hånd å få til et kvalitetshopp for bærbare tidlig på 2010-tallet. De stilte nemlig tydelige krav til ulike produsenter om hva som måtte til for å kunne kalle en datamaskin en «Ultrabook».

Nå er Intel i gang igjen, denne gang med det de kaller Project Athena. Hele formålet er å bidra til innovasjon og kvalitetsøkning i bransjen, men selvfølgelig også å sementere sin egen posisjon som markedsleder for blant annet prosessorer. 

Minst ni timer reell batteritid 

Det viktigste kravet for folk flest er nok at Intel vil kreve minst ni timer batteridriftstid under reell bruk. I dag er det mange bærbarprodusenter som elsker å strø om seg med påstander om at maskinene deres holder i flere titalls timer, men testen de baserer seg på handler om videoavspilling med ganske minimal lysstyrke på skjermen og Wi-Fi av. 

Intels ni timer handler om konstant bruk av nettleser med flere faner åpne og Office-programmer med minst 250 nits lysstyrke på skjermen. De vil også kreve at maskinen skal kunne lade nok til fire timers bruk i løpet av 30 minutter. 

Dells nye XPS 13 2-i-1 er blant maskinene som allerede kvalifiserer til Project Athena-kravene. Foto: Dell

Maskinen må våkne umiddelbart når du løfter lokket, og det skal også gjelde når maskinen ikke er tilkoblet strøm. Intel vil kreve minst en Intel Core i5-prosessor, minst 8 GB RAM og minst 256 GB SSD-lagring med den lynkjappe NVMe-standarden. 

Ellers må maskinene blant annet ha: 

  • En eller annen form for biometrisk innloggingsmulighet
  • Støtte for Wi-Fi 6 og mulighet for gigabit-LTE
  • USB-C med Thunderbolt 3
  • Presisjons-pekeplate, bakbelyst tastatur og pennstøtte
  • 12-15,x-tommers touchskjerm med tynne skjermrammer på minst tre sider. 

Får hjelp av Intel 

Selskaper som blir med på prosjektet vil få designstøtte fra Intel, som også varsler at de vil teste maskinene som ønsker Project Athena-merking grundig for å sjekke at de faktisk kvalifiserer.

Merkelig nok har de tilsynelatende ikke noen plan om å markedsføre maskiner som tilfredsstiller kravene på noen måte, ulikt det de gjorde med Ultrabook-navnet. 

Blant maskinene som allerede er innenfor er imidlertid Dells nye XPS 13 2-i-1, Acer Swift 5, HP Envy 13 og Lenovo Yoga S940, ifølge Intel. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen