(Bilde: Shutterstock/ PeterPhoto123)

Intels nye fiberteknologi er superrask

Med hele 1,6 terabit i sekundet slår den Thunderbolt ned i støvlene.

Det er ikke lenge siden annonseringen av at både USB 3.0 og Thunderbolt skulle få en dobling av ytelsen sin. Likevel erter Intel oss i dag med en splitter ny overføringsteknologi kalt «MXC», som ifølge dem kommer til å parkere alle de eksisterende løsningene.

Selskapets nye teknologi skal være god for overføringshastigheter på opptil 1,6 terabit i sekundet, noe som får de planlagte oppgraderingene til USB og Thunderbolt til å blekne med sine henholdsvis 10 og 20 gigabit i sekundet.

Spesialutviklet fiberteknologi

For å oppnå den lynraske dataoverføringen benytter Intel seg av en spesiell type fiberoptikk som de har døpt «Corning ClearCurve LW». Selskapet har forsket på teknologien i over to år, og forteller at den først og fremst er ment for store datasentere. 

Den veien utviklingen går i dag, tyder på at mer og mer av dataprosesseringen i fremtiden vil foretas av store datasentere i nettskyen. Allerede i dag er dog datasentrenes overføringskapasitet presset, og dagens raskeste overføringsteknologi stanger  i veggen ved 100 gigabit i sekundet over nettverkskabelen.

Høyhastighetsoverføring er alfa og omega mellom de ulike serverne i datasentere, som ofte jobber sammen om oppgaver i grupper. Kraftige servere er nemlig ikke mye verdt om de ikke får dataen like raskt som de klarer å prosessere den.

Selv om standardiseringsorganisasjonen IEEE har varslet en nettverkskabel som støtter 400 gigabit i sekundet, vil Intels MXC-teknologi uansett være i stand til å overføre opptil fire ganger så mye data som denne.

For korte avstander

Over veldig lange avstander sliter visstnok MXC-teknologien noe mer, da den bare klarer 25 Gb/s. Det er grunnen til at Intel i første omgang vil holde seg til interne koblinger i datasentre, fordi avstanden der er kort.

Det finnes foreløpig lite informasjon om MXC, og grensesnitt er et av punktene Intel har holdt tyst om. Det forventes dog at både kabel og plugg vil være mindre enn dagens alternativer.

Selv om datasentre er i fokus i første omgang, skal man ikke se bort fra at forbrukermarkedet også vil nyte godt av den nye teknologien på sikt. Intels forrige nyvinning LightPeak, var også ment for datasentere, men endte opp i forbrukermarkedet under navnet Thunderbolt. Her ble fiberopptikken erstattet med kobber, og om Intel finner en like kostnadsbesparende måte for MXC-teknologien bør både Thunderbolt og USB skjelve.

Mer informasjon om MXC er varslet under Intels utviklerforum i midten av september. Da forventes det også at lanseringsdato og pris blir tema.

SATA er en annen overføringsteknologi som får en ytelsesøkning i disse dager: Nå får du snart utnyttet den nye SSD-en din til det fulle >>

(Kilder: Extreme Tech, Bit-Tech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen