Intel viser frem BTX


Pico-BTX er er den minste versjonen av formfaktoren
(Klikk for større bilde!)

Intel vil gjerne at så mange som mulig gjør seg kjent med BTX-plattformen (Balanced Technology eXtended), jo før jo heller. Fra Intel sin side har vi blitt fortalt at formfaktoren først vil gjøre seg gjeldende til høsten, men da vil til gjengjeld flere store OEM-produsenter komme med ferdigsydde PC-er med BTX-formfaktoren. Spesielt produsenter av Mini-PC-er, som Shuttle, planlegger BTX-maskiner i nær fremtid.


MicroBTX vil antakelig bli den mest anvendte størrelsen,
med to PCI-slotter, en for PCIe x1, og en PCIe x16 til GPUen
(Klikk for større bilde!)

Det mest interessante med BTX-formfaktoren er kanskje kjøleløsningen, som onde tunger ofte sier er sårt tiltrengt for Intels nye prosessorer. Med BTX kommer det helt nye løsninger for prosessorkjøleren, og selve prosessorsokkelen plasseres helt i front av kabinettet. Dermed kommer det en vifte på midten av frontdekselet til BTX-maskiner, som trekker luft gjennom kjøleren, over minnesoklene og ut igjen av PSUen bak.


Type 1 kjøleribbe og viftehus
(Klikk for større bilder!)

Selve prosessorkjøleren, Type 1, blir en kombinert kjøleribbe med kobberkjerne og aluminiums-"vinger", som får en vifte på siden for å fjerne varmen fra de svært så varme prosessorene. Når den er montert, er det lite som tyder på alle komponentene som ligger på innsiden:


En ferdig montert Type 1 termisk modul til BTX
(Klikk for større bilde!)

Det finnes også en Type 2-kjøler, som er av rent kobber og ser litt mer "standard" ut, med vifte på siden som også fungerer som inntaksvifte:


Type 2 termisk modul til BTX

Les mer om BTX-plattformen i artikkelen vi skrev etter den den originale lanseringen, og på Intels egen BTX-introduksjon.

(Kilde: Intel)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen