Intel vil bygge ny superdatamaskin

Intel vil bygge ny superdatamaskin innen 2018

Skal bane vei for verdens første exaflops-maskin.

Intel annonserte et ambisiøst mål på konferansen ISC 11 i Hamburg denne uken. Innen 2018 planlegger de å lansere verdens første superdatamaskin med en regneytelse på én exaflop – noe som tilsvarer tusen petaflops.

Intel regner med at det skal bli mulig å nå hele fire exaflops innen 2020. Til sammenlikning har den nåværende raskeste superdatamaskinen i verden, K Computer fra Japan, en ytelse på "bare" åtte petaflops.

Prototyper

Den nye supermaskinen skal benytte seg av Intels Knights Ferry-teknologi – som stammer fra Intels mislykkede forsøk på å utvikle sitt eget skjermkort, også kjent som Larrabee (toppbildet).

Knights Ferry-kortene bruker Intels kommende Many Integrated Core-arkitektur (MIC), og eksisterer foreløpig kun som prototyper. Et kort inneholder 32 x86-kjerner med en klokkefrekvens på 1,2 GHz, men planen er å øke antall kjerner til 50 med 22 nm-teknologi på et senere stadium (bilde til høyre).

Relativt lite strømforbruk

Exaflop-maskinen skal ha et strømforbruk på bare 20 megawatt. Det er dobbelt så mye som K Computers 10 megawatt, men ytelsen er altså over 100 ganger større.

Knights Ferry-kort for forbrukermarkedet er på vei, ifølge Intel. Et slikt kort og en sekskjerners Xeon-prosessor av typen X5680 yter 772 gigaflops. Åtte kort i en server på 19 tommer kan nå opptil 7,4 teraflops, men nødvendig programvare er ennå ikke ferdig utviklet.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen