Intel stjeler fra AMD og Nvidia

AMD og Nvidia på defensiven

Intels integrerte grafikk stjeler markedsandeler.

Anstendig grafikkytelse til datamaskinen har lenge vært ensbetydende med dedikerte skjermkort. Så selv om Intel lenge har kunnet tilby integrert grafikk på sine plattformer, har likevel grafikkjempene AMD og Nvidia kunne sko seg for den som ville ha noe mer enn et absolutt minstekrav på grafikkfronten.

Men dette har nå endret seg – og da spesielt med inntoget av Intels Sandy Bridge-prosessorer, der den store nyheten var at grafikkdelen ble plassert på hovedprosessoren (CPU-en). Intel HD Graphics 3000, som den integrerte løsningen nå heter, har gitt en betraktelig økning i grafikkytelse i forhold til tidligere generasjoner.

"God nok" integrert grafikk

For virkelig god ytelse med tanke på grafikk er du riktignok fremdeles prisgitt AMD eller Nvidia. Men for de som egentlig ikke har store eller spesielle krav er Intel HD Graphics 3000 nå "godt nok". Eksempelvis har Apple gått bort fra dedikert skjermkort på sin nye generasjon MacBook Air med Sandy Bridge-prosessor.

At flere nøyer seg med integrert grafikk har gjort Intel til vinneren på grafikkfronten i årets tredje kvartal, dersom vi skal tro Jon Peddie Research.

Tallene rundt markedsandeler viser at Intel virkelig er på fremmarsj. Over de tre siste månedene har de tatt drøye 10 prosent mer av markedet, og det betyr at noen andre må svi. Spesielt Nvidia får en trøkk, ettersom de mister nesten 20 prosent av markedet siden forrige kvartal. AMD, som i det minste har Fusion-plattformen å selge på, klarer seg bedre. Men likevel går de ned 5,9 prosent fra 2. kvartal.

At Intels integrerte løsninger allerede viser seg såpass sterke i markedet er spennende – spesielt med tanke på at den kommende Ivy Bridge-prosessoren lover en enda sterkere grafikkdel, og at de satser hardt på utviklingen av såkalte Ultrabooks med integrert grafikk.

Kilde: Sweclockers

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen