Intel snakker om fremtiden


Intel "enterprise roadmap" (Kilde: gzeasy.com)

Ovenforstående "roadmap" ble først publisert på nettstedet Gzeasy.com. Det viser at Intel i 2005 kommer til å lansere en Itanium prosessor med hele 24 MB cache, foreløpig kjent som "Montecito". I 2006 kommer "Tukwila", som vil inneholde flere kjerner og utviklet i samarbeid med en stab som tidligere jobbet med Alpha-arkitektur.

Denne uken ble altså ryktene om Intels dual-kjerne prosessorer bekreftet. Selskapets Mike Fister sa at disse vil bli introdusert i 2005, trolig først for Xeon. Samme år kommer AMD også til å gjøre det samme. Sun Microsystems har også lignende jern i ilden.

I løpet av dette års første halvdel vil det bli lansert en software som gjør at Itanium kan prosessere 32-bits software. Det er neppe noen kanonytelse det er snakk om og man regner med ytelse på 50-70 prosent av normal klokkefrekvens. Hastigheten ved 32-bits prosessering vil dermed ikke være i nærheten av hverken Pentium 4, Xeon, Athlon XP/64 eller Opteron. Trolig vil både Intel Celeron og AMD Duron være bedre egnet til 32-bits prosessering. Poenget med Itanium er imidlertid ren 64-bits prosessering og det er også nettopp her arkitekturen har sin styrke.

Dersom vi tolker Fisters uttalelser riktig, ser det ut som om 2004 vil bli et mer begivenhetsrikt år enn 2003, med tanke på "enterprise" produkter. Dette er også tilfelle i mange andre segmenter: minnestandarder, harddiskgrensesnitt, nye kommunkasjonsgrensenitt for periferienheter, etc. En av de største spenningsmomentene i prosessormarkedet i 2004 ser ut til å bli overgangen til 0,09-mikron og hvilke følger dette vil få ytelsesmessig, med tanke på varmeutvikling og hvilken leverandører som klarer å hevde seg best. Les også: Ytelsestest av Prescott.

Den klassiske kampen mellom AMD og Intel fortsetter selvsagt. Sistenevnte har nok et overtak når det gjelder overgangen til 0,09-mikron og det skal selvsagt bli spennede å se om dette vil føre til at Pentium 4 tar igjen forspranget til AMD64. En fordel AMD har fremfor Intel, er at arkitekturen er grunnleggende forskjellig, mens Pentium 4 trenger høyere antall MHz for å konkurrere på ytelse.

Lisa Graff, direktør i Intels "enterprise" prosessoravdeling, bekreftet ovenfor pressen at det var lite aktuelt å lansere Xeon-prosessorer med samme egenskaper som AMD64 - prosessering både på 32- og 64-bit. Hun påpekte også at 64-bits registere bare ville føre til større adresseringsområde, mens det er selve designet som avgjør ytelsen. Det har mange ganger blitt spekulert i hvorvidt Intel utvikler en ny arkitektur som skal konkurrere med AMD64. Selv om Graffs uttalelser ikke bekrefter dette, er man ihvertfall klar på at det i såfall ikke er Xeon-arkitektur man vil basere seg på.


Intel Prescott CPU (Kilde: Ocheaven.com)

I desember publiserte Investor's Business Daily en artikkel som siterte en Intel-talsmann der han sa at selskapet hadde en prototype på 64-bits x86-design som kunne lanseres dersom kundene hadde krav om dette. Kort tid etter sa en annen talsmann at dette var feil informasjon. Det har også blitt ryktet at Prescott inneholder 64-bits utvidelser som kan aktiveres dersom det skulle bli nødvendig.

I løpet av året kommer Intel til å implementere en ny type strømstyring i sine "enterprise" prosessorer slik at de selv kan styre behovet. På sikt skal det også være mulig å fjernstyre dette ved hjelp av et sentralt datasenter.

For et par måneder siden prøvde Intel å tilby Itanium-plattformen som en gratis 90-dagers prøve til 500 storbedrifter over hele verden. Det er enda ikke kjent hvorvidt dette programmet ble en suksess eller ei.

 

(Kilder: Cnet, eWeek, Intel, The Inquirer, Xbit Labs, Yahoo News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen