Intel snakker dobbelkjerne

Vi har tidligere skrevet side opp og ned om Yonah her på Hardware.no. På den pågående IDF-messen benytter Intel anledningen til å lufte sine planer, både om Yonah og etterfølgerne.

Napa er Intels neste-generasjon plattform for bærbare datamaskiner, som overtar etter dagens Centrino "Sonoma"-plattform. Dobbelkjerneprosessoren Yonah inngår i Napa-plattformen, og er etterfølgeren til dagens Pentium M.

Til forskjell fra Pentium D er Yonah designet fra bunnen av som en "ekte" dobbelkjerneprosessor. De to kjernene får en delt L2-cache på 2 MB. Den eksterne prosessorfrekvensen (FSB) blir på 667 MHz effektivt.

Effektgjerrig
Ifølge Intel skal effektforbruket til Yonah være lavt, faktisk på nivå med dagens Pentium M med kun én kjerne. En rekke effektbesparende teknologier vil introduseres, som "Enhanced Intel Deeper Sleep", "Intel Dynamic Power Coordination" og "Intel Advanced Thermal Manager".

Alt dette vil gjøre sitt til at Napa-baserte bærbare kan gjøres mindre og lettere enn dagens Sonoma-maskiner.

Yonah-prosessoren og resten av Napa-plattformen er ventet lansert i begynnelsen av 2006. For å lese mer om Yonah og tilhørende teknologi, bruk vår søkefunksjon.

Conroe
I desktop-segmentet vil dobbelkjerneprosessoren Conroe introduseres til neste år, i løpet av 2. halvdel. Effektforbruket til denne prosessoren blir på maksimalt 65 Watt (32,5 W per kjerne). Trolig får prosessoren 14 pipeline-steg, men det er foreløpig ikke bekreftet. I tilfelle blir det over en halvering av dagens Pentium 4, som har 31 steg.

Planer om en fireveis-utgave av Conroe skal også foreligge, men dette blir ikke aktuelt før tidligst i 2008.

Omtrent samtidig med Conroe vil Woodcrest for servere debutere, samt en ny prosessorer for bærbare - Merom. Både Conroe, Woodcrest og Merom er basert på samme arkitektur og vil alle benytte 65 nm-teknologi.

(Kilder: X-bit labs, Tom's Hardware Guide, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen