Intel: Over 20 % er BTX

Alternativ tekst mangler
Hovedkort i BTX-format fra Intel

For snart tre år siden ble detaljene omkring Intels nye formfaktor - BTX (Balanced Technology Extended) - kjent. Etter dette har det vært ganske stille rundt BTX, til tross for at Intel stadig har promotert standarden.

Produsentene av kabinetter og hovedkort har gitt BTX en lunken mottagelse, og bl.a. har Shuttle uttalt at standarden først vil begynne å ta av i løpet av 2006. Andre produsenter mener rett og slett man bør glemme BTX - standarden har alt for høye kostnader knyttet til seg.

Andre kritiske røster peker på at BTX ble utviklet for å håndtere Pentium 4-arkitekturens store varmeutvikling, og ikke er tilpasset dagens systemer med mer effektgjerrige prosessorer. Andre igjen peker på at BTX ikke er velegnet for bruk med dagens kraftige og effektkrevende skjermkort.

BTX sikter altså på å erstatte ATX-standarden, men foreløpig er det svært få hovedkort og kabinetter i BTX-format tilgjengelig i retail-markedet. Blant PC-integratørene er bildet derimot et annet - og i følge Intel blir nå over 20 % av ferdig-PC-ene på verdensbasis produsert med BTX-teknologi.

Blant PC-produsentene som nå benytter seg av BTX finner vi Dell (92 % av systemene), Gateway (98 % av systemene) og Lenovo (65 % av systemene). Senere i år vil også HP tar i bruk standarden i sine Intel-baserte maskiner.

Innen utgangen av 2007 spår Intel at 36 % av alle Intel-baserte maskiner som produseres vil benytte BTX-standarden.

Men når det gjelder komponentmarkedet (retail) er altså bildet et helt annet. Du skal lete ganske lenge etter aktuelle BTX-baserte hovedkort. Spørsmålet er om standarden noensinne vil ta av i komponentmarkedet.

(Kilde: Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen