Intel og HP sammen om Itanium

Intel prøvde i fjor å gjøre Itanium til en mer folkelig prosessor ved å annonsere budsjettversjoner rettet mot utviklere og "entry-level"-segmenter. I senere tid har selskapet igjen endret strategi og gjort Itanium til en plattform som kun passer for spesielle segmenter.

Hewlett Packard er fortsatt den viktigste aktøren for Intel, men får også støtte fra SGI og Fujitsu. De to førstnevnte selskapene skal nå sammen finansiere et prosjekt som er myntet på å lage bedre kompilatorer for IA64-arkitekturen.

Med bedre kvalitet på kompilatorene kan man lage optimalisert maskinkode noe som vil gjenspeiles i høyere ytelse på applikasjonene. Prosjektet er tatt under Gelato Federations vinger, som er en samling av sentere for superdatamaskiner og forskningssentere der hovedfokus er open-source, store clustere og Itanium.

Intel påstår at Itanium-brikken solgte i et antall på ca. 100 000 i 2003, men nekter å oppgi tallene for 2004. Flere har stor skepsis til prosessorens levetid, men Intel har argumentert for at brikken aldri har forlatt rampelyset. Her kan man også se det fra den siden at Intel har nok penger til å holde selv den mest dødfødte arkitektur i live. Selskapet har brukt enorme ressurser i utvikling av denne arkitekturen og har ganske enkelt ikke råd til å gi opp.

Noe som taler til Itaniums fordel er at 40 prosent av de 100 største selskapene i bransjen har kjøpt minst én Itanium-maskin - dette ifølge Intels egne ord.

Itanium forsvinner neppe fra markedet og har nå fått drahjelp på 64-bits nivå av Xeon og EM64T. Riktignok har x86-64 ødelagt noe av markedet for IA-64, men til gjengjeld satt fokuset på hvor viktig rolle 64-bits teknologi vil spille fremover.

I løpet av 2007 kommer det trolig til å bli utviklet et felles grensesnitt for Xeon og Itanium som gjør at de kan benytte samme hovedkort. Dette kan representere en positiv vending for IA64 ettersom man får et bredere markedssegment.

IBMs Power5-brikke kan vise seg å bli en meget farlig konkurrent til Itanium - spesielt i form av man kan kjøpe en "entry-level"-server og få visse finesser som tradisjonelt har vært reservert "enterprise"-markedet. Ved å flette Itanium og Xeon sammen kan det faktisk se ut som om Intel beveger seg mot samme strategi som IBM.

I løpet av året kommer den første Itanium-prosessoren med dobbelkjerne i form av "Montecito". De første serverne forventes å være tilgjengelig gjennom masseproduksjon i begynnelsen av 2006.

(Kilde: InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen