Intel og AMD 99% like på 64-bit

Mange ble overrasket over Intel da de annonserte 64-bits-instruksjonene sine for litt over en måned siden. Prosesorgiganten var ikke forsiktig med å droppe tunge hint om at teknologien som de brukte, kanskje ikke var kompatibel med AMD sin. Sto vi ved begynnelsen av en splitt mellom AMD og Intel i instruksjonsspråk, der begge i fremtiden ville lage prosessorer som trengte forskjellige operativsystemer og programmer? Eller var det bare FUD fra Intel?

Nå er svaret inne og det gir alle litt rett, ifølge Microprosessor Report, som har gått over de konkurrerende instruksjonsettene med lupe og kritisk blikk. Intel har åpenbart basert IA32E, eller "Extended Memory 64 Technology, på AMD sine x86-64-instruksjoner, sier rapporten deres. Dermed er to instruksjonsettene så godt som 99,9% klin like, og programvare som er skrevet for den ene prosessoren vil kunne kjøre på den andre uten noen som helst problemer. For eksempel vil Windows XP 64-bit kjøre på både AMD64 og IA32e-prosessorer uten omskriving.

Men Intel har også rett i å hevde at det kan være situasjoner der programvare som er skrevet for AMD64 kan krasje en IA32e-maskin og vice versa.

De forskjellene som finnes med de to plattformene er derimot så små og så "spesialiserte", at veldig få programmer vil møte problemer. Microprocessor Report går ikke så langt som å kalle forskjellene "bugs" i maskinvaren, men sier allikevel at det er snakk om så små endringer at de fort kan forsvinne i neste generasjons prosessorer, eller allerede i en ny "stepping" (en ny versjon av dagens prosessorer) fra enten AMD eller Intel.

Utdrag av rapporten er tilgjengelig her.

(Kilde: Microprosessor Report)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen