Intel: NX og "Cool'n'Quiet" til høsten


Pentium 4 - Snart også med virusbeskyttelse
og hastighetsjustering

Med de to nye funksjonene som skal på plass i alle 90 nanometersprosessorene til Intel innen oktober, vil prosessorgiganten "ta igjen" to teknologier som har gjort AMD litt mer attraktive i det siste - samtidig som Intel kanskje vil gjøre "Prescott"-prosessoren litt kjøligere, ifølge nettstedet X-Bit Labs. AMD var først ute med begge teknologiene i AMD64-plattformen i 2003:

  • NX-bit hindrer at programmer kan kjøre instruksjoner fra prosessorens buffer, en teknologi som ofte brukes av viruser og ormer. Teknologien trenger derimot støtte i operativsystemet, som ventes i Windows XP Service Pack 2 - som stadig utsettes og kanskje ikke vil komme før i oktober. Intel vil kalle dette XD Technologi - for Execute Disable (mens NX står for No Execute).
  • Dynamisk hastighetsjustering, eller "Qool'n'Quiet" i AMD-prosessorer, sørger for at prosessorer forbruker mindre strøm og produserer mindre varme når PC-en ikke trenger at den jobber på full styrke. Rent praktisk betyr dette at de blir kjøligere. Også denne teknologien får et annet navn hos Intel - denne gangen AAC Technology.

Også Transmeta har bygget hastighetsjustering inn i Efficeon-prosessorene sine, men etterson de blir veldig varme veldig fort, innebærer hastighetsjusteringen en effektiv nedjustering i de fleste tilfeller, i følge enkelte testere. [Les: Jukser Transmeta med hastigheten?]

Ingen av delene ventes å gi noen ekstra ytelse til prosessorene, selv om det nok er grunn til å tro at det også kommer andre forbedringer i den den nye utgaven som gjør dette. Derimot tar inklusjonen av disse egenskapene bort to viktige argumenter for å velge AMD64-prosessorer, når de bare kommer på markedet.

Teknologiene skal være på plass i prøveprosessorer som skal ut på rundgang hos Intels partnere i løpet av denne måneden. Den nye E-0-"steppingen" av Intels Pentium 4 skal være på plass i butikkene i oktober for både LGA775 og 478-soklene, men bare LGA775-CPUene får tilgang til teknologiene nevnt over.

Det har også vært spekulert i om ikke dette er samme tidsperspektivet som 64-bit-instruksjonene i Intels prosessorer blir skrudd på, men dette finnes det ingen informasjon om hverken gjennom offisielle kanaler eller på ryktebørsen. Dog er det ventet av den første prosessoren med stepping E-0 blir Intel Pentium 4 3,73 GHz.

(Kilde: X-Bit Labs, Neoseeker)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen