Intel med et knippe avsløringer

Intel løfter litt på sløret om det første tilskuddet til Westmere-familien som skal ta over for Gulftown.

Westmere kommer

Westmere-EX heter den første brikken, og er bygget etter en 32 nm fabrikasjonsprosess. Selv om Westmere ikke er et revolsjonerende nytt design, har de små forbedringene gjort at Intel har presset inn 10 kjerner og 20 tråder på én brikke.

Den nye brikken skal også heve støttet minnekapasitet med det dobbelte; fra 1 TB (fordelt på 64 DIMM-busser) til 2 TB. Noe offisielt navn, klokkehastighet eller lanseringsdato vil de ikke oppgi ennå.

AMD Fusion-konkurrent

Nye detaljer om Sandy Bridge avslører at disse prosessorene også vil ha Turbo Boost-funksjonen som vi finner i nåværende Gulftown prosessorer, altså Core i3, i5 og i7.

Den nye CPU-en vil dele cache med den integrerte GPU-en i form av en såkalt last level lache. Last level cache bruker et ringdesign der de fire (eller flere) kjernene fra CPU, I/O-kontroller og andre systembusser og GPU møtes i samme cache. Dette skal kunne gi høy båndbredde til alle kjernene på brikken.

Det kan også reapporteres at GPU-delen vil ha hardware for video transkoding. I en demonstrasjon skal den ha klart å gjøre om et klipp på ett minutt fra 1080p HD 30 Mbps til et iPhone-format på under ti sekunder.

Noe forrvirrende er at også disse prosessorene skal hete Core i3, i5 og i7. Altså vil det på ett punkt i markedet være tre forskjellige prosessorer med samme navn; en Gulftown i7, Westmere i7 og nå Sandy Bridge i7. Brikken vil begynne salg "i høyt volum" tidlig neste år, og ikke fjerde kvartal i år som først antatt.

Krymper enda mer

Til slutt kunne Intel meddele at de er godt i gang med utviklingene av 22 nm prosessorer. Inntil videre er alt Intel vil røpe at den skal komme i salg midten av neste år. Får vi se en 22 nm Sandy Bridge eller en 22 nm i7 Extreme Westmere? Diskuter under!

(Kilder: DailyTech, PCWorld, Fudzilla)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen