Intel lanserer nye Centrino


Komponentene i Intels "Santa Rosa"-plattform
Klikk for større bilde

"Santa Rosa" inneholder diverse nyvinninger, og deler opp Intels bærbarsatsning i to segmenter. Det nye av året er en egen plattform for bærbare som skal hete Centrino Pro. Centrino Pro støtter Intels vPro-teknologi som er støttefunksjoner for bedrifter med tanke på administrasjon av maskinvaren.

Nytt brikkesett

Intel 965 er det nye brikkesettet til bærbare. Dette brikkesettet gir høyere busshastighet til prosessoren i forhold til tidligere - 800 MHz effektivt mot 667 MHz effektivt tidligere. Dette gir høyere minneytelse og generelt noe bedre prosessorytelse. Den integrerte grafikken blir oppgradert til X3100, som er sertifisert for bruk i Vista Premium - noe som vil si at den takler Aero-grensesnittet.

Ny trådløs kommunikasjon

802.11n, eller i hvert fall utkastet til denne standarden, er støttet med det nye 4965agn-kortet. Det har lenge vært spekulert i om Santa Rosa skulle få innebygget mobilkommunikasjon i form av 3G eller WiMax. Ingen av disse er integrert enda, men det er flere produsenter som tilbyr innebygde 3G-kort til sine kunder. Her til lands er det foreløpig bare Fujitsu Siemens som tilbyr dette, men flere av de andre store produsentene er på vei til å lansere dette.

Intel Turbo Memory

Intel Turbo Memory er tidligere kjent som Robson. Dette er et nytt lag med minne i maskiner for å gjøre programmer enda litt raskere. Intel Turbo Memory passer i en Mini PCIe plass internt i den bærbare og vil etter en viss tids bruk inneholde de mest brukte programmene for raskere oppstart og bruk, samt bedre batterilevetid. Teknologien fungerer med Windows Readyboost, som er en av de nye funksjonene i Vista.

Prosessorene er stort sett de samme som tidligere, men unntaket er den raskere busshastigheten på 800FSB. Core 2 Duo T7100 er på 1,8 GHz, T7300 på 2 GHz, T7500 på 2,2 GHz og til sist T7700 på 2,4 GHz.

Intel har også kommet med et eget nettverkskort til Centrino-plattformen. Dette nettverkskortet vil bli brukt sammen med Centrino Pro-plattformen.

Nye maskiner i salg

Norske nettbutikker har allerede lagt ut maskiner fra HP, LG og Asus som benytter seg av nye Intel Centrino Duo til salg, i form av modellene HP Pavilion DV6525, 6710B, 6710s, 6510b, LG E500, Asus F3SC, F3SV, A8SC og W7S.

Neste år ventes en ny oppgradering av Centrino-plattformen - kodenavn "Montevina".

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen