Intel "lanserer" 9xx-plattformen


Intels PR-bilde av Alderwood - 925X Express
(Bilde: Intel)

Intel har som ventet frigitt informasjon om de kommende brikkesettene sine i dag, som i følge selskapet markerer den største forandringen siden AGP kom på markedet for en del år siden. Hovedkort basert på de nye brikkesettene, og prosessorene som følger med LGA775-sokkelen, ventes ikke på markedet før mot slutten av måneden. Intels nye brikkesett har vært gjenstand for svært mange spekulasjoner, og vi er derfor glade for å kunne presentere informasjonen direkte fra kilden.

Det blir to hovedbrikkesett, Grantsdale og Alderwood, som utgjør hovedplattformen til Intel. Disse vil i sin tur bli delt inn i en rekke underkategorier, men rundt regnet vil Alderwood- heretter kalt 925 - bli for entusiaster og arbeidsstasjoner, mens Grantsdale - heretter kalt 915 - bli for vanlig bruk i kontor- og underholdningsmaskiner. Begge brikkesettene kommer til å få tilnavnet "Express" fra Intel sin side.


Et uspesifisert 9xx-brikkesett i MicroBTX formfaktor
(Bilde: Intel)

Samtidig med plattformen kommer Intels BTX-formfaktor til live, som selskapet mener vil komme for fullt på markedet i løpet av høsten. BTX vil muliggjøre bedre kjøling og mer fleksibel design av datamaskiner, spesielt de aller minste, som nå kan komme i enda flere (og mindre) fasonger..

Nye teknologier i 9xx

 • PCI Express byr på toveis "DDR"-kommunikasjon mellom CPU og grafikkort, og x1-variantene for tilleggskort vil være 3,5 ganger raskere enn dagens PCI-buss.
 • Intel High Definition Audio byr på 192KHz/24-bits lydkvalitet, dolby-lyd og THX, og har i tillegg VoIP-kodeker for å kode ip-telefoni i maskinvaren. Lydbrikken kan også sende to forskjellige lydstrømmer på én gang, og hovedkortene skal i følge Intel ha bedre akustiske egenskaper enn tidligere.
 • Intel Wireless Connect er Intels navn på integrert WLAN - opp til 802.11g/54 mbps - som er innebygd i alle brikkesettene. IWC har også muligheten for å lage aksesspunkter av alle PC-er. Det eneste som trengs er en antenne.
 • Intel Matrix Storage vil sitte i sørsiden og aksellerere harddisker som bare det. Teknologien skal i følge Intels norgesrepresentant muliggjøre Native Command Queueing for SATA-disker i hovedkortet uten at det trengs NCQ på disken. I tillegg er det en rekke forbedringer i driverne for RAID-oppsett og generell ytelse.


  Intels nye minnearkitektur

 • Intel Flex Memory Intel har optimalisert tokanalsystemet sitt, slik at det ikke lenger trenger synkrone minnebrikker, og kan sende "maintenance"-kommandoer innimellom dataene uten å gjøre ting tregere. Resultatet er i følge Intel lavere tilgangstider. Optimaliseringene er såvidt vi forstår bare tilgjengelige i 925x.
 • Intel Graphics Media Accelerator 900 blir integrert i 915-G-brikkesettet og byr på DirectX 9, OpenGL 1,4 og HDTV-akselerasjon i maskinvare. Bruken av delt DDR2-minne og en rekke optimaliseringer gjør GMA900 raskere enn mange AGP 8x-kort som finnes på markedet i dag. Brikken har et effekttap på 25 Watt - 4 Watt mer enn Dothan-prosessoren.

  Selv om mange sikkert vil lansere hovedkort basert på brikkesettene allerede i dag, holder Intel fortsatt fast på informasjon om både pris, tilgjengelighet og ytelsestall. Denne informasjonen blir tilgjengelig fra offisielt hold noe senere i måneden - formodentlig sammen med prosessorer som kan kjøre på hovedkortene.

  (Kilde: Intel)

 • Norges beste mobilabonnement

  Juni 2017

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Ice Mobil 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Telio Go 5 GB


  Jeg bruker mye data:

  Komplett Maxiflex 12 GB


  Jeg er superbruker:

  Komplett Megaflex 30 GB


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen