Intel lanserer ”Dothan”

Det er i grunn ikke så store forskjeller mellom de nye ”Dothan” prosessorene og dagens ”Banias” prosessorer. Hovedforskjellen er at de nye prosessorene er brygget på Intels nyeste 90nm produksjonsteknologi, mens ”Banias” er fremstilt ved 130nm produksjonsteknologi. Dette vil gi i følge Intel gi selskapet bedre ytelse, lavere kostnader knyttet til produksjon av prosessorene og selvfølgelig mer rom til å forbedre eksisterende prosessordesign. Vi kan nevne at de nye Pentium –M prosessorene har en L2 cache på 2MB i motsetning til dagens Pentium –M prosessorer har en L2 cache på ”bare” 1MB. Utover disse endringene har Intel gjort få arkitekturmessige endringer i forbindelse med ”Dothan”. Det har vært noen, men endringene er kanskje ikke store til å kalle de revolusjonerende.

De nye prosessorene kan faktisk fortsatt brukes sammen med dagens eksisterende i855-brikkesett og det er uvisst når Intel kommer med nye brikkesett til sitt Centrino-plattform.

Med dagens lansering, introduserer Intel også prosessornummer på de nye prosessorene. Et tilsvarende tiltak innførte Intels største rival, AMD. Årsaken til innføringen av prosessornummer er selvfølgelig den gode ytelsen til Pentium –M prosessorer i forhold til Intels Pentium 4 prosessorer per klokkefrekvens. Intel nekter for at Pentium –Ms prosessornummer har noe med ytelsen til prosessorene å gjøre, men forteller litt om arkitektur osv. Intel har faktisk satt opp en egen side der selskapet forteller hva de legger i de forskjellige prosessornummerene. Se selv her. Vi har tidligere skrevet mye om ”Dothan” prosessoren, og hvis du er interessert i å vite mer, anbefaler vi deg å ta et titt lenger ned på denne siden under ”Relaterte lenker”.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen