Intel "Jonah" fremskyndes


Intels CPU-er skal samles i én

Det vil kanskje overraske en og annen at Intel vil sette desktop-prosessorer inn i bærebare maskiner, spesielt med tanke på retningen som de har lagt inn på med hensyn til både varmeproduksjon og ikke minst strømforbruk. Men Intel skal ha lært et og annet av reaksjonene på de varme brikkene sine, og bestemt seg for en drastisk kursendring for "Jonah".

Intels neste generasjon etter Pentium 5 "Tejas" ventes å bli en sammensmelting av bærbar og stasjonær teknologi, og skal kunne brukes i begge sammenhenger. Prosessoren vil bli produsert på 65 nanometer og vil i følge X-bit labs bestå av to to "Dothan"-baserte kjerner - der den ene skal kunne slås av etter behov for å spare på batteriet i bærbare PC-er.

"Dothan"-prosessoren er en videreutvikling av Pentium M-prosessoren som tidligere har gjort stor suksess i bærbare maskiner, og er utviklet separat fra dagens Pentium 4 "Prescott" - selv om også den får 90 nanometers teknologi.

Dersom Intel klarer å utvikle en prosessor som kan brukes i alle plattformene til selskapet, vil det utvilsomt være penger å tjene på å slippe å vedlikeholde forskjellige produksjonslinjer og teknologier. I teorien burde denne gevinsten føres tilbake til forbrukerne i form av billigere prosessorer.

Intels "Jonah"-prosessor skal ifølger kilder som har vært i kontakt med DigiTimes være under utvikling i skrivende stund, som vil si at både tidsskjemaer og arkitektur kan forandre når som helst. Men målet skal være klart: Å gjøre noe med varme- og effektproblemene som har rammet "Prescott".

Tidligere var det antatt sammensmeltingen av Intels prosessorlinjer ikke ville komme før i 2006/2007, og det er ukjent hva som har forårsaket fremskyndingen av lanseringen. Men det kan tenkes at Intel opplever større suksess enn ventet med en kommende overgang til 65 nanometer produksjonsteknologi.

(Kilder: DigiTimes, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen