Intel introduserer ny formfaktor

I følge Intel vil BTX-formatet (Balanced Technology Extended) gjøre det enklere å integrere ny teknologi som PCI Express, men den virkelige fordelen ligger antagelig i produksjonsprosessen for hovedkortprodusenter og de termiske løsningene for produsenter av integrerte løsninger.

BTX-baserte hovedkort og kabinetter ventes på markedet i midten av 2004, hvor hovedkortene vil bruke PCI Express i stedet for AGP. Samtidig vil man antakelig kvitte seg med "legacy"-kontakter som den gamle Centronix-printerporten.


Balanced Technology Extended samler nord- og sørsiden i den øvre delen av kortet og flytter om på en rekke komponenter, slik at minnet kommer nærmest toppen av kabinettet og PSU-viften og prosessoren blir flyttet nærmere midten av kabinettet. Det er ikke utelukket at minnet vil trenge mer kjøling i tiden som kommer, og BTX vil også få bedre kjøling for prosessoren med vifter i front og luft som flyter direkte over minnet, i motsetning til ATX som plasserer minnet litt ute av veien.


Formfaktoren er også svært fleksibel, og kan avpasses til forskjellige størrelser avhengig av antall kort. Den minste versjonen, Small Form Factor, blir på rundt tyve centimeter i alle retninger.

For å gjøre det enklere å lage PC-er i flere former og fasonger, skal det i følge spesifikasjonen være mulig å sette bakpanelet på et tilleggskort som dermed kan plasseres hvor som helst i et kabinett. Dette er ikke ulikt AT-formatet som hadde fleksible ledninger til bakpanelet.

Det er ikke klart om AMD eller andre komponent-produsenter støtter BTX-formatet, og det er heller ikke første gang Intel kommer med forslag til nye formfaktorer. Men hvis Intel legger all sin vekt bak BTX, er det forholdsvis trygt å si at dette er fremtiden for hovedkort på Intel-platformen.

(Kilder: Slashdot, Formfactors.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen