Intel introduserer 64-bits Pentium 4


EMT64-prosessorene kjører på dagens i925X-brikkesett

De tre nye prosessorene får navnet Intel Pentium 4 for Workstations, men rent praktisk sett vil de nok figurere som helt vanlige Pentium 4-prosessorer med en "F" på slutten av navnet i prislistene. Intel Pentium 4 prosessorene med EMT64-teknologien blir dermed til Intel Pentium 4 3,20F, 3,40F og 3,60F - med GHz-betegnelse etter F-en. Det er uklart om de nye prosessorene får modellnummer, som i fall kanskje vil løses ved for eksempel å kalle 3,40F for Pentium 4 550F.

Pentium 4-prosessorene med EMT64 vil bare komme i LGA775-versjoner, og vil i følge X-bit labs koste det samme som Pentium 4-prosessorer på samme klokkefrekvens uten EMT64. Dette høres nesten for godt ut til å være sant, og det vil i så fall vil første gang nye teknolgier kommer på markedet uten noen form for prispåslag.

Hvis prisen virkelig blir den samme, vil EMT64-prosessorene koste omtrent 2500 kroner for 3,20F, 3700 kroner for 3,40F og 5700 kroner for 3,60F. Disse prisene spenner fra langt billigere til langt dyrere enn dagens Athlon 64-prosessorer fra AMD, og kan komme til å utløse skarp konkurranse om 64-bits-kundene.

Pentium 4 med Extended Memory 64 får ellers 800FSB, Hyper-Threading, og 1 MB L2-cache, i likhet med dagens høyest ytende "Prescott"-prosessorer - og er basert på den samme kjernen. Dette kan tyde på at EMT64-støtten har vært der hele tiden og ventet på å bli påskrudd. EMT64-teknologien er i alle praktiske hensyn nøyaktig lik den som brukes i AMD64-prosessorene, takket være mangfoldige krysslisensieringsavtaler mellom AMD og Intel. [Se også: Intel og AMD 99% like på 64-bit.]

Det knytter seg også en del spenning til om EMT64-prosessorene vil dra samme nytten av ytelsessøkningen som blant andre NVIDIA har påpekt.

Selv om prosessorene bruker LGA775-sokkelen som finnes i dagens 915 og 925-brikkesett fra Intel, har selskapet valgt å bare støtte EMT64-prosessorene i 925X-brikkesettet. Det er uklart om EMT64-prosessorene i det hele tatt vil kjøre på 915-brikkesettene.

Det er lite annen tilgjengelig informasjon om prosessorene, ettersom Intel har oppdatert listene sine i dag uten å sende ut så mye som en pressemelding eller endog et bilde av de nye prosessorene. I følge X-bit labs kan prosessorene være i butikkene så tidlig som den 22. august i år. Ifølge den samme nettsiden vil prosessorene bare være tilgjengelige for OEM-produsenter av arbeidsstasjoner, men både HP og DELL har i dag lansert ferdigmaskiner med EMT64-prosessorer. Det kan dog bare være et spørsmål om tid før disse prosessorene dukker opp som "frittstående" prosessorer i norske butikker.

Se ellers Intels oppdaterte server-sider her.

(Kilder: Intel, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen