Intel forbereder 0,065-mikron

Ifølge Siliconstrategies og The Register har Intel startet storinnkjøp av utstyr for å klaregjøre til masseproduksjon på 0,065-mikrons teknologi. Utstyr skal ha blitt bestilt fra blant annet Genus, Nikon og Novellus m.fl.

Konkurrentene jobber også ivrig med fremtidens produksjonsteknikk. Både IBM, Sun Microsystems og erkerivalen AMD er innvolvert i samme type prosjekter. Sistenevnte bedriver utvikling både på 0,065-, 0,045- og 0,020-mikron.

En annen aktuell sak i forbindelse med overflytting på ny produksjonsteknikk, er implementering av flere kjerner på prosessorene. Poenget med dette er blant annet å øke effektiviteten slik at CPU-ene kan eksekvere flere tråder samtidig. Med "finere" produksjonsteknikk får man naturlig nok plass til flere transistorer på samme fysiske størrelse, men det er også mange utfordringer - noe Intel nok har erfart i skiftet fra 0,13- til 0,09-mikron.

Når det gjelder dual-kjerne ryktes det at "Nehalem" kan bli den første desktop-prosessoren til å få dette. Lanseringen ligger rundt årsskiftet 2005/2006. På notebook-plattform ryktes det hos japanske Watch Impress at "Jonah" vil bli basert på to "Dothan" kjerner bygget ved hjelp av 0,065-mikrons teknikk.

Hos Intel er det nok uansett server-prosessorene som blir de første produktene med flere kjerner. Itanium 2 "Montecito" lanseres en eller annen gang i midten av 2005, mens Xeon "Tulsa" trolig ikke ligger langt bak. Sjansen for at begge bruker 0,09-mikrons teknologi er relativt stor.

Intels mål er nok at 0,065-mikrons prosessen skal være moden for masseproduksjon i løpet av neste år, men selskapet holder naturlig nok kortene tett til brystet vedrørende spesifikke produkter. Foreløpig ser det uansett ut som om man har mer enn nok med å konsentrere seg om 0,09-mikron.

 

(Kilder: Siliconstrategies, The Register, Watch Impress, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen