TEST: Intel Core i7 3960X

Test Intel Core i7 3960X

Intels nye råskinn er her!

Intels nye sekskjerne leverer ytelse i bøtter og spann. Men forsvarer det den stive prislappen?

Overklokking

Med de gode egenskapene for overklokking på LGA1155-plattformens Sandy Bridge, er det liten tvil om at vi hadde gode forhåpninger til Sandy Bridge E.

I tillegg til å ha åpen multiplikator for enkelte LGA2011-modeller (Core i7 3960X og Core i7 3930K), har plattformen en ny funksjon for overklokking kalt Gear Ratio. I praksis er dette en multiplikator som øker systemets bussfrekvens. Vi har i denne testen ikke resultater med denne funksjonen, da det med nåværende BIOS ikke var helt samarbeidsvillig på vårt system. Verdt å merke seg er at dette kan være en spennende funksjon om en har en prosessor med låst multiplikator.

Radiatorer: For Intel Core i7 3960X til venstre, for AMD FX-8150 til høyre.
Radiatorer: For Intel Core i7 3960X til venstre, for AMD FX-8150 til høyre.
Kjølehoder: Intel til venstre, AMD til høyre.
Kjølehoder: Intel til venstre, AMD til høyre.

Da vi først startet overklokkingen innså vi raskt at Intels vannkjøler ikke hadde allverden av kapasitet til å fjerne varme. Vi testet dermed også med vannkjølingen til AMDs Bulldozer-prosessor. Også denne er laget av Asetek, men har større radiator, to 12 centimeters vifter, samt en fiffig funksjon for viftestyring. Kjølehodene til de to settene benytter samme festeanordning, slik at en faktisk kunne benytte festene fra Intels vannkjøling til å feste AMD-kjøleren på LGA2011.

Programmet CPU-Z hadde noe problemer med å gjenkjenne prosessoren.
Programmet CPU-Z hadde noe problemer med å gjenkjenne prosessoren.

Med AMDs vannkjøling kunne prosessoren overklokkes til en stabil frekvens på respektable 4,6 GHz. Prosessorens kjernespenning var da satt til 1,41 volt i hovedkortets (Intel DX79SI) BIOS, og prosessorens multiplikator var satt til 46. Under stresstesting med programmet OCCT hadde systemet et strømforbruk på omlag 370 watt, og prosessorens temperatur lå på omkring 75 grader. Med bedre kjøling og høyere prosessorspenning burde det være rom for enda høyere frekvenser.

Vi prøvde også å benytte Intels vannkjøling med disse innstillingene. Resultatet var da en temperatur på 90 grader under stress fra OCCT, og frekvensen ble automatisk klokket ned for å hindre skade på prosessoren. Ved mindre krevende oppgaver i form av Cinebench og Handbrake klarte også Intels vannkjøling å holde frekvensen på 4,6 GHz.

Ytelsen til Intel Core i7 3960X i programmet Cinebench økte med ytterligere 27 prosent når prosessoren var overklokket til 4,6 GHz.

Når vi igjen prøvde å konvertere en DVD til mp4-format, så en at overklokkingen kuttet nesten 2 minutter ned på arbeidstiden, en forbedring på omlag 25 prosent.

Intel Core i7 3930K

Intel Core i7 3960X

Intel Core i7 3930K

Intel Core i7 3960X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen