Intel bekreftet utsettelse


Tejas utsettes til evig tid

Intel bekreftet i slutten av forrige uke at "Tejas" ikke vil bli lansert i det hele tatt - til tross for at man allerede har investert ressurser i utviklingen. "Tejas" var ment å bli Prescott sin etterkommer, men grunnleggende problemer med arkitekturen skal ha gitt Intel såpass store problemer at man ikke så noen grunn til å fortsette.

Det er ingen hemmelighet at Intel hadde problemer med "Prescott" og måtte utsette lanseringen gang på gang etter at varmeutvikling og effekttap gjorde livet generelt surt. Det ville neppe være lurt å bygge videre på en arkitektur som ser ut til å ha problemer på lavere ytelse enn det "Tejas" ville forventet å ha. Intel bekreftet riktignok aldri at det var ukontrollerbar varmeutvikling som førte til skrinleggingen av planene.

Ifølge Intel sin offisielle uttalelser så man seg nødt til å droppe "Tejas" fordi man i stedet ville satse på dual-kjerne prosessorer i 2005. Dette gjelder både for desktop- og notebook-markedet. Intel ser dermed ut til å ha satt lansering av dual-kjerne CPU som et sentralt punkt i neste års strategi.

Hvorfor satse stort på nye enkelt-kjerne prosessorer, dersom man allikevel kort tid etter ville lansere dual-kjerne produkter. Ifølge en talsmann for Intel ville man gjøre kundene en tjeneste og ikke blande "Tejas" og "Jayhawk" sammen med fokuset på dual-kjerne prosessorer. "Jayhawk" vil lide samme skjebne som "Tejas". Denne Xeon-prosessoren skulle egentlig blitt lansert som en oppfølger til "Nocona". Sistenevnte forventes på markedet i løpet av ganske kort tid.

"Whitefield" er en Xeon-prosessor som dukket opp på "ryktekartet" for få dager siden. Ifølge en konfidisiell "roadmap", bl.a. publisert hos The Register, skal prosessoren bruke fire kjerner og dele samme Level2-cache. Lanseringen forventes i løpet av 2006.

Det er også meget interessant hva som egentlig vil skje med "Nocona", ettersom dette er server-versjonen av "Prescott". Ved å droppe "Tejas" og "Jayhawk" bekrefter man på en måte at det ikke er noen fremtid i denne arkitekturen, og sjansen for at "Nocona" blir nedprioritert kan derfor synes stor. Ifølge en uttalelse fra Intel til The Inquirer skal "Tulsa", dual-kjerne Xeon MP, fortsatt være aktuell for lansering i 2006 (første halvdel).

 

(Kilder: eWeek, Intel, The Inquirer, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen