Intel bekrefter x86-64, konkurrent til AMD64


Prescott - Starten på Intel x86-64? (Bilde: Ocheaven.com)

Intel har ved opptil flere anledninger avkreftet at de skal ha noen som helst interesse i å utvikle en prosessor lignende AMD Athlon 64 og Opteron. Flere rykter og spor av 64-bits utvidelser i Prescott har imidlertid ført til store spekulasjoner hvorvidt Intel virkelig ønsker å la AMD lage sin egen nisje uten konkurranse.

Investor's Business Daily publiserte forrige uke en artikkel som siterte en Intel-talsmann der han sa at Intel hadde en prototype på 64-bits x86-design som kunne lanseres dersom kundene hadde krav om dette. Uttalelsen har selvsagt skapt stor oppmerksomhet og vil danne grunnlag for nye spekulasjoner rundt en kommende x86-64 CPU fra Intel.

En annen Intel-talsmann skal imidlertid ha sagt stikk motsatt og avkreftet en eventuell x86-64 prosessors eksistens. Han sa også at den første talsmannen må ha vært sitert feil.

Teknologiselskapet American Technology Research skrev for kort tid siden at det er meget sannsynlig at Intel i 2004 kommer til å lansere en 64-bits x86-prosessor. Intel sa på omtrent samme tidspunkt at det ikke ville være aktuelt med en slik CPU før tidligst 2005.

Microsoft bekreftet denne måneden at deres Windows Server 2003 for x86-64 ble utsatt til 2. halvdel 2004. Spesifikke grunner til dette er ikke kjent og det spekuleres i hvorvidt Intel og Microsoft kjøpslår under bordet for skape størst mulig interesse for en mulig Intel x86-64 plattform dersom denne lanseres til neste år.

Det kan neppe være spesielt interessant for Intel å sitte på gjerdet og observere at deres argeste konkurrent skaffer seg stadig flere kunder på sin AMD64-plattform. Selv om Intel faktisk skulle lansere en direkte konkurrent til AMD Athlon 64 og Opteron, skal det ligge store utfordringer i å bekjempe godt etablerte AMD-produkter som har støtte fra store aktører som IBM, Sun, HP og ServerWorks. På den annen side kan Microsoft være en nøkkelspiller for Intel ettersom Windows Server 2003 for x86-64 kan gi nye plattformer en "kickstart". Det finnes allerede flere Linux-distribusjoner (samt BSD) for AMD64 og flere operativsystemer er underveis, blant annet fra Sun.

De eneste offisielle uttalelsene fra Intel som virkelig bekrefter 64-bit utenom Itanium, er at både Prescott og Tejas vurderes 64-bit i 2005 - men offisielt er en klar beslutning enda ikke tatt. Som så mange ganger før kan selskapets strategi raskt endre seg. Kanskje er ryktemølla om Intel x86-64 bare et påfunn for å stjele oppmerksomhet fra AMD64 - på samme måte som Pentium 4 Extreme Edition mot Athlon 64 FX.

Kilder hos Xbit Labs sier at Intels Yamhill prosjekt først vil komme til syne i Potomac som lanseres i form av Xeon MP. Yamhill skal være en direkte konkurrent til AMD64 og dermed takle prosessering både på 32- og 64-bits. Plattformen vil imidlertid ikke være kompatibel med hverken Athlon 64 eller Opteron, og softwareprodusenter vil dermed få enda en arkitektur å jobbe mot.

Intel må definitivt være konkurransedyktig på pris dersom Yamhill skal bli en suksess. Selskapet har også prøvd å senke prisen på Itanium for å øke utbredelsen og gi lavere inngangsterskel, noe som rapporteres som en suksess med 100 000 solgte systemer i 2003. Det ligger nesten 10 år med planlegging og utvikling bak Itanium-arkitekturen, og Intel vil nok derfor neppe gjøre trekk som kan skape interne konkurrenter og gjøre selskapets 64-bits "enterprise" plattform mindre attraktiv.

Rykter og spekulasjoner rundt en eventuell x86-64 CPU fra Intel vil ikke være over med det første. Når Prescott lanseres i februar vil det kanskje komme frem ny informasjon som kan gi indikasjoner på mulige utvidelser og 64-bits prosessering?

Her kan du lese mer om de siste uttalelsene fra Intel der de bekrefter og avkrefter x86-64 arkitektur: Here's A Switch: Intel May Be Ready To Copy Rival AMD.

 

(Kilder: Chip-Architect, OCHeaven, The Inquirer, Yahoo, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen