Intel 4004 fyller 40

Intel 4004 fyller 40 år

(Bilde: Intel)

Intel 4004 fyller 40

Prosessoren har formet verden slik vi kjenner den.

– Gratulerer med dagen, Intel 4004!

Vi har riktignok nevnt dette jubileet tidligere, men i anledning dagen tar vi oss den friheten det er å gjenta oss selv litt.

For hvilken bursdag det er i dag! Etter 40 års eksistens er det fullt mulig å ta et blikk over skulderen og se hvilken betydning – om enn noen – du har hatt for folk eller samfunnet generelt. Intel-prosessoren med det erverdige navnet 4004, som inntok rampelyset for nøyaktig 40 år siden, bør være mer enn fornøyd med sitt avtrykk på verden.

Nå vil nok riktignok verken du eller jeg påvirkes direkte av en 4004 i dag. En 4-bit prosessor med maks klokkefrekvens på 740 kilohertz (kHz) er langt unna det vi finner i dagens datamaskiner. Men Intel 4004 regnes av mange som den moderne prosessorens stamfar – ja faktisk regnes det av mange som den aller første komplette og allment tilgjengelige prosessoren.

Som med mye annet nytt tok det litt tid før Intel innså potensialet i brikken de hadde lagd, men når lyset først var tent skal daværende toppsjef Gordon Moore ha kalt det "en av de mest revolusjonære produktene i menneskehetens historie". 4-bit 4004 ble snart en 8-bit 8008, og siden har snøballen fått rulle frem til prosessorene vi har i dag – som er mer enn 350 000 ganger raskere og bruker omtrent 5000 ganger mindre energi.

Og – hvis du ikke helt har fått det med deg – hadde verden sett ganske annerledes ut uten moderne prosessorteknologi.

Fremtiden er rask

Vi kunne her ha fylt mange spaltemeter med historikk, spådommer og fremtidvisjoner, men skal nøye oss med dette sitatet fra Justin Rattner, Intels chief technology officer:

– Fremskrittene de neste 40 år vil være lik eller overgå alle de innovative aktivitetene som har skjedd de siste 10 000 år av menneskets historie.

Mer om fremtiden skal ikke vi prøve oss på, men vil du vite mer har Intel i anledning 40-årsdagen lagt ut en rekke filmklipp på YouTube. I klippet under forteller Frederico Faggin, en av hoveddesignerne bak 4004, litt fra utviklingen av prosessoren. Flere jubileumsvideoer finner du på denne YouTube-siden.

Kilder:
TechRadar
Intel pressemelding

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen