Xeon Phi kommer snart i ny, kraftig utgave. Dette er kun et illustrasjonsbilde.
Xeon Phi kommer snart i ny, kraftig utgave. Dette er kun et illustrasjonsbilde. (Bilde: RoyStudio.eu/Shutterstock.com, Intel)

Intels nye «arbeidsstasjon» byr på 72-kjernes prosessor

Som snytt ut av superdatamaskinene fra prosessorgiganten.

Intel har som kjent en del prosessorer på markedet for dem med ekstra store ytelsesbehov i form av sine Xeon- og Xeon Phi-brikker. Nå skal selskapet snart lansere den nye og mye kraftigere utgave av Xeon Phi, og den vil attpåtil dukke opp i stasjonære PC-er.

Sjefen for Intels HPC-avdeling (high performance computing), Charles Wuischpard, fortalte PC World at Intel snart kommer med den nye Xeon Phi-brikken, som bærer kodenavnet «Knights Landing». Dette skal være den kraftigste brikken fra selskapet noensinne.

3 teraflops

Den nye brikken, som for øvrig ble avslørt allerede for flere år siden, byr blant annet på 72 kjerner og skal være i stand til en maksimal toppytelse på solide 3 teraflops, og er således i utgangspunktet beregnet på superdatamaskiner.

Den neste generasjonen Xeon Phi-brikker skal brukes i superdatamaskiner, som i her avbildede Aurora.
Den neste generasjonen Xeon Phi-brikker skal brukes i superdatamaskiner, som i her avbildede Aurora. Foto: Intel/Cray

Det interessante er at Wuischpard kunne avsløre at den nye Knights Landing-brikken skal benyttes i en stasjonær PC-modell, eller «arbeidsstasjon», som Intel skal lansere i løpet av første halvdel av neste år. Det ser altså ut til at de skal produsere maskinen selv.

Den superkraftige arbeidsstasjonen skal i første omgang lanseres i et begrenset antall, primært for forskere som har behov for kompliserte utregninger og som ikke har tilgang til vanlige superdatamaskiner.

Vil få med andre PC-produsenter

Ifølge Wuischpard håper Intel imidlertid at vanlige PC-produsenter vil hive seg på og tilby stasjonære PC-er med den nye brikken, som muligens antyder at de kraftige maskinene kan bli tilgjengelig for vanlige forbrukere. Dette er imidlertid på ingen måte bekreftet, og prisen på maskinene vil antakelig også bli temmelig stiv.

Knight Landing-generasjonen ble avduket av Intel allerede i 2013. Brikken er laget med 14 nanometers produksjonsprosess og byr i tillegg til 72 Atom-kjerner på 16 GB såkalt «on-package» minne. Dette er et slags 3D-minne som blant annet skal ha fem ganger høyere båndbredde enn DDR4 og fem ganger høyere energieffektivitet enn skjermkort-minnetypen GDDR5.

Mer teknisk informasjon om Knights Landing kan du finne hos Intel

Superdatamaskinene blir stadig kraftigere: USA vil bygge en exaflops-maskin innen få år » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen