Her presenterer Intel-sjefen overgangen til 14-nanometerteknikk under selskapets utviklerforum i september. Nå er planene endret.
Her presenterer Intel-sjefen overgangen til 14-nanometerteknikk under selskapets utviklerforum i september. Nå er planene endret. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Intel må utsette sin neste prosessor

Broadwell-brikkene kommer ikke i år likevel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Til tross for at Intels Haswell-prosessorer er så ferske at de ennå ikke har rukket å spre seg til alle bærbar-serier ennå, planla selskapet faktisk å lanserer dens arvtaker allerede på tampen av året. Nå må vi derimot vente lenger på etterfølgeren.

I forbindelse med fremleggingen selskapets kvartalsraport, kom nemlig den nye beskjeden fra prosessorprodusenten om at deres planlagte «Broadwell»-prosessorer ikke kommer i år likevel.

Problemer med krympingen

Dette er første gang Intel forsøker seg på 14-nanometer-produksjonsprosess som Broadwell er basert på. Dette betyr at de må krympe alle komponentene som Broadwell består av, til det som begynner å nærme seg grensen for hva som er mulig.

Forsinkelsen skal derav skyldes problemer med fabrikasjonsprosessen som disse 14-nanometer-prosessorene produseres med. Produksjonsutbyttet Intel har oppnådd er nemlig mye mindre enn de skulle ønske. I følge Intel-sjef Brian Krzanich kunne de med den til nå dårlige uttellingen ikke klare å møte etterspørselen som 2013-lanseringen var ventet å få.

Hele krympeprosessen, som har vært en viktig og svært effektiv måte å produsere stadig kraftigere og kjøligere komponenter på, blir vanskeligere ved hver krymping. Et nytt krympe-intervall skjer med omtrent to års mellomrom, og selv om komponentprodusenter verden over er på utkikk etter teknikker som kan erstatte effekten som krympingen til nå har gitt dem, skal Intel faktisk produsere ennå mindre komponenter i fremtiden.

Ny lanseringsdato

Dette er utviklingsplanen til Intel.
Dette er utviklingsplanen til Intel.Foto: Intel

Nå setter selskapet alle kluter til for å få Broadwell ut på markedet i løpet av første kvartal 2014. Intel-sjefen kan også forsikre om at deres «Skylake»-brikke, som igjen er arvtaker til kommende Broadwell, er i rute. Både Broadwell og Skylake skal nemlig produseres med den samme 14-nanometerteknologien.

Før man begynner å spekulere i om Intels utsettelse skyldes konkurransesituasjonen deres mot AMD, er det greit å merke seg at Intel for øyeblikket kjemper med nebb og klør for å komme seg inn i nye markeder. Broadwell er et av Intels sterkeste kort for å klare å overbevise for eksempel produsenter av nettbrett og hybridløsninger om å putte komponentene deres inn i sine produkter. Det er dermed sannsynlig at Intel gjør det de kan for å få den nye brikken ut på markedet så raskt som overhodet mulig.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

(Kilder: Tech PowerUpCNET)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen