(Bilde: Sindre Eldøy, Hardware.no)

Intel lufter muligheten for ny råtassprosessor

Ville du hatt en Extreme-prosessor med dobbelt så mange kjerner?

Intel kan i dag skilte med noen av de råeste prosessorene på forbrukermarkedet i form av Extreme-variantene til både Sandy Bridge- og Ivy Bridge-generasjonen. Den kraftigste modellen du får kjøpt i dag går under navnet Core i7 4960X, og kan blant mange ting skilte med seks kjerner som hver holder en klokkefrekvens på 3,6 GHz.

Seks kjerner er det meste Intel tilbyr i forbrukermarkedet, og det burde holde i bøtter og spann for de mest ihuga entusiastene. Nå åpner imidlertid Intel døren på gløtt for å forsiktig sjekke om det er interesse for en slik Extreme-variant med hele 12 kjerner.

Noe av det kraftigste, og dyreste

Det er en av Intels fremste ingeniører, Francois Piednoel, som stiller dette spørsmålet på Twitter. 12-kjernede prosessorer er normalt forbundet med selskapets Xeon-serie, myntet på servere og andre vesentlig mer avanserte oppsett enn en forbrukermaskin.

Selskapet leverer i dag to Xeon-prosessorer med 12 kjerner basert på den Ivy Bridge-arkitekturen, der den billigste koster over 17 000 kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som i7 4960X, og i innlegget sitt legger Piednoel opp til at prisen for en forbrukermodell skal ligge på samme nivå.

12-kjerneren skal videre ha en ulåst multiplikator, og dermed være godt egnet for overklokkere. Entusiastoverklokkere er forøvrig én av få brukergrupper som faktisk kan dra en form for nytte av en slik prosessor i kampen om flest mulig poeng i diverse ytelsestester.

Dagens seks- og åttekjernere leverer mer enn nok ytelse til det meste, men i enkelte maskiner for profesjonelt bruk kan flere kjerner ha en direkte nytteverdi. For eksempel kan de som jobber mye med film- og videoredigering gjerne få utnyttet alle disse kjernene. 

Om seks kjerner er nok for deg, kan du kikke på Intels råeste forbrukermodell:
Dette er uten tvil den kraftigste »

(Kilde: Twitter, via PC World Bulgaria og Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen