Slik ser Intels nye kvantebrikke ut.
Slik ser Intels nye kvantebrikke ut. (Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel har gjort gigantisk fremskritt med de mystiske kvantedatamaskinene

«Tangle Lake» er den kraftigste kvantebrikken så langt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det går ganske lang tid mellom hver gang vi hører om de ennå litt obskure kvantedatamaskinene, og som regel er det IBM som melder om fremskritt på dette feltet. I forbindelse med CES-messen har imidlertid nå Intel  kunngjort et stort gjennombrudd.

Prosessorgiganten har nemlig utviklet en kvantebrikke på hele 49 såkalte «qubits», som er navnet på informasjonsenhetene kvantemaskinene opererer med.

Den forrige brikken fra Intel, som ble avduket i oktober, skiltet med 17 qubits, det samme antallet som også IBMs seneste fremstøt bød på. Dermed representerer Intels nye brikke et stort fremskritt innen teknologien.

Viktig steg mot en komplett maskin

  Bilde: Walden Kirsch/Intel Corporation

Den nye kvantebrikken fra Intel er oppkalt etter en kjede innsjøer i Alaska kalt Tangle Lakes, som henspiller på den lave temperaturen som kreves for kvantedatamaskiner. I sin nåværende form må nemlig kretsene i kvantemaskiner fryses ned til nesten det absolutte nullpunktet for at atomene skal oppnå den tilstanden som gjør dem mulig å utnytte.

Ifølge Intel er den nye brikken et viktig steg mot å bygge en komplett kvantedatamaskin, både når det gjelder arkitektur og algoritmer for kontrollering av teknologien. Det er imidlertid ennå et stykke igjen, da det ifølge selskapet trolig vil kreve rundt én million qubits før teknologien blir kommersielt gangbar.

Kvantedatamaskiner fungerer i korte trekk ved å utnytte to kvantefysiske fenomener kalt superposisjon og kvantesammenfiltring. Førstnevnte innebærer at en informasjonsenhet kan inneha to verdier på samme tid, i motsetning til den vanlige datateknologien som opererer med én av to verdier av gangen, altså 1 eller 0.

Kvantesammenfiltring betyr at qubits som befinner seg i en superposisjon kan påvirke hverandre, altså at tilstanden til én qubit avhenger av tilstanden til den andre. Disse fenomenene legger til rette for langt mer sofistikerte brytere enn dagens binære løsning, som igjen innebærer at langt mer avanserte oppgaver kan løses på mye kortere tid enn dagens løsninger.

Nvidia slapp også en interessant brikke nylig: Xavier er ingen kvantebrikke, men svært avansert likeså »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen