Intel-CPU får integrert grafikk

Nehalem på innsiden
Nehalem på innsiden

I år er det "Nehalem"-arkitekturen som står på programmet når Intel skal ta neste store teknologiske steg. Inn under denne arkitekturen finner vi spennende momenter som integrert grafikkbrikke, integrert minnekontroller og åttekjernedesign.

Den første CPU-en i denne familien forventes å bli lansert i løpet av 4. kvartal i år, under kodenavnene "Gainstown" og "Bloomfield". Disse vil bli rettet mot mer ytelseshungrige brukere og ligge i den øvre prisklassen.

Integrerer grafikk

Ifølge taiwanske kilder vil Intel følge opp med en firekjernemodell i form av "Lynnfield" vinter/våren 2009. Omtrent på samme tidspunkt lanseres "Havendale", der Intel trolig kommer til å integrere en grafikkbrikke direkte på et dobbelkjernedesign.

Mot sommeren 2009 vil "Nehalem"-arkitekturen også innta markedet for bærbare PC-er med henholdsvis "Clarkefield" og "Auburndale". Disse blir henholdsvis fire- og dobbelkjerneprosessorer, der sistnevnte også får en integrert grafikkbrikke.

32 nm i 2009

De første versjonene av "Nehalem" blir trolig produsert med 45 nm-teknikk. I 2009 vil samme CPU-familie bli flyttet over på 32 nm. Samtlige av prosessorene vil bli implementert med QuickPath - en såkalt punkt-til-punkt-buss for direkte kommunikasjon mellom prosessor, minne og brikkesett (lignende AMDs HyperTransport).

I god stil med fokuset til resten av IT-industrien sies det at effektforbruket vil synke drastisk med "Nehalem" - bl.a. fordi man kan styre effekten individuelt for de forskjellige CPU-delene (f.eks. kan cache og kjerner deaktiveres, osv). 

AMD har for øvrig kritisert Intel fordi "Nehalem" ser ut til å få veldig mange likheter med AMDs prosessorløsninger: Intel kopierer AMD?

"Nehalem" ble offentlig vist frem for første gang under Intel Developer Forum i San Fransisco i september 2007.

Intel har naturlig nok ikke kommentert disse ryktene direkte. Uansett virker informasjonen ganske troverdig, siden Intel tidligere har bekreftet at det jobbes med teknologi som det her refereres til - i tillegg til at lanseringstidspunktet strategisk sett virker svært logisk sammenlignet med det som ser ut til å komme fra AMD.

(Kilde: Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen