Intel Core M baner veien for en vifteløs fremtid
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Intel Core M baner veien for en vifteløs fremtid

Nå blir det tynt og taust – uten at det trenger bety dårlig ytelse.

Under årets Computex-messe i Taiwan har Intel for alvor dratt sløret av en rekke nye produkter – herunder de to overklokkbare entusiastprosessorene kjent som «Devil's Canyon».

Men som en av verdens ledende brikkefabrikanter har Intel naturligvis mer enn et par nye prosessorer gjemt i ermet. De har derfor også benyttet anledningen til å vise frem sin helt nye mobile prosessor som går under betegnelsen Core M.

For de av oss som har vært med en stund vil muligens navnet få tankene til gamle Pentium M – som på sett og vis fikk Intel tilbake på «rett kjøl» etter at Pentium 4 viste seg å være feil vei å gå.

Neste generasjon Core

Det kan bli et tynt år.
Det kan bli et tynt år.Foto: Intel

Intel Core M tilhører femte generasjon Core-prosessorer, også kjent som «Broadwell». Denne prosessorgenerasjonen er bygd på 14-nanometerteknikk og vil slippes i løpet av høsten.

Den nye prosessoren kommer nok i første rekke til å finne plassen i de mer tynne og mobile enhetene, som den imponerende Asus Transformer Book T300 Chi – en 12,5-tommers hybrid med 7,2 millimeters tykkelse.

Det er likevel ingen tvil om at den også vil kunne gjøre en fin jobb i annet datamaskineri som ikke trenger all verden av datakraft, som enkle stasjonære eller avanserte NAS-er.

Mest effektive noensinne

Ifølge Intel selv vil Core M være de mest energieffektive Core-prosessorene i selskapets historie. Selskapet oppgir hele 60 prosent lavere TDP, mellom 10 og 45 prosent lavere strømforbruk, samt 20 til 30 prosent bedre ytelse. Hele pakka skal dessuten ta omtrent halve plassen av forrige generasjon.

Det kommer ikke helt klart frem hva Intel har målt dette mot, men vi vil tippe Y-prosessorene med TDP på 11,5 watt.

asus_6.
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med enda lavere strømforbruk og seksti prosent lavere TDP klarer Core M seg fint med passiv kjøling, slik at produsentene ikke behøver å tenke på plasskrevende vifteløsninger. Det betyr at vi i løpet av året vil få en rekke spennende bærbare nyheter som vil være både tynnere og helt lydløse – uten at dette betyr at ytelsen vil synke helt ned til «Atom-nivå».

Akkurat hva vi vil ende opp med fra de forskjellige PC-produsentene kan vi bare spekulere i, men av det Asus Transformer Book T300 Chi kan vifte med, vil det kunne dukke opp mang en vifteløs lekkerbisken før året er omme.

Ikke tid til å vente?
Vi har prøvekjørt Microsofts superbrett >>>

Kilde: Engagdet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen