TEST: Intel 525 Series mSATA SSD 120 GB

Test Intel 525 Series mSATA SSD 120 GB

(Bilde: Varg Aamo, hardware.no)

Denne SSD-en er like stor som en fyrstikkeske

Intel 525 Series smetter rett inn i tynne bærbare.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om de fleste kan dra nytte av å bytte ut harddisken med en SSD, gjelder det i første rekke «vanlige» SSD-enheter. Dagens testmodell har nok et noe smalere bruksområde, og en mye smalere formfaktor, enn disse.

Vi har nemlig fått tak i en ny mSATA-SSD, under navnet Intel 525 Series 120 GB. Denne hører hjemme i samme familie som Intels flaggskip-SSD, 520 Series, men tar bare opp rundt en åttendedel av den fysiske plassen.

Intel 525 Series: Produkteske.
Intel 525 Series: Produkteske.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Siden denne enheten kjører på mSATA-grensesnittet, er det ikke bare enkelt å få den til å fungere på vår stasjonære testbenk. Dette grensesnittet er nemlig laget for ekstremt kompakte enheter, som ultratynne bærbare maskiner og nettbrett.

Intel 525 Series mSATA SSD.
Intel 525 Series mSATA SSD.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Intel 525 Series kommer ikke med noe ytre skall.
Intel 525 Series kommer ikke med noe ytre skall.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kontrolleren er en ganske ordinær SF-2281VB1-S0C.
Kontrolleren er en ganske ordinær SF-2281VB1-S0C.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Du kunne fått plass til fem mSATA-SSD-er – totalt opp til 1,2 TB – i en fyrstikkeske.
Du kunne fått plass til fem mSATA-SSD-er i denne serien – totalt opp til 1,2 TB – i en fyrstikkeske.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 120 GB
  • Format: mSATA SSD
  • Tykkelse: 3,5 mm
  • Minnebrikker: Intel 29F32B08NCME2
  • Kontroller: SandForce SF-2281
  • Teknologi: 25nm MLC
  • Grensesnitt: mSATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 550 MB/s (les) / 500 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Kina

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til Intel som sendte enheten til test.

Forskjellig ytelse

Intel 525 Series kommer i en rekke varianter, fra 30 GB opp til 240 GB. Ytelsen blir også heftigere jo større plass hver enkelt modell har å by på.

Vår modell er med sine 120 GB den tredje største i serien, men likevel bare littegrann tregere enn de to største modellene.

Intel påstår faktisk at 120 GB-modellen i 525 Series skal klare å lese data sekvensielt med en fart på inntil 550 MB i sekundet, og gi en skrivehastighet på 500 MB/s.

Dette er verdier på linje med hastigheter vi ser på fullskala enheter, som vi har litt vanskelig for å tro. Minityariseringen til mSATA-enheter går nemlig som regel ut over ytelsen de klarer å levere.

På den annen side er antall operasjoner i sekundet oppgitt til mye mer beskjedne verdier, som vi skal komme tilbake til når vi går i gang med testingen.

For ett spesifikt formål

Intel gir også fem års garanti på disse SSD-ene, som støtter 128-biters AES-kryptering. Det er dog også det eneste du får; ekstra programvare, monteringsbraketter eller adaptere finnes ikke i pakken. Dette er altså et produkt som er skreddersydd for ett spesifikt formål, og ikke stort annet.

Når vi åpner esken, og tar ut enheten, blir vi også litt overrasket over at Intel har valgt å klistre merkelapper over minnebrikkene. Da vi testet PNY sin XLR8 PRO-SSD, fant vi nemlig egne kjøleelementer på dens minnebrikker.

Det er imidlertid ikke mange andre steder man kan klistre noe som helst på denne SSD-en. Om den skal få plass i et nettbrett, må den også være så slank som den er – så får det heller bare være med eventuelle kjølebehov.

Gjerrig forbruk

Ut fra effektforbruket Intel oppgir, bør 525 Series imidlertid ikke ha særlig mye bruk for kjøling uansett. 0,25 watt i «idle»-tilstand, og 0,3 watt når den er i bruk, ville nemlig vært oppsiktsvekkende lavt for enhver fullskala SSD.

Det blir ikke noe mindre oppsiktsvekkende av at kontrolleren er en ganske ordinær SandForce SF-2281; den samme som står i de fleste andre Intel-SSD-er om dagen.

Minnet er på sin side litt annerledes, og er en type synkrone 25 nm MLC-brikker fra Intel-Micron-samarbeidet, og har et serienummer du omtrent bare finner på innsiden av denne produktserien.

Små justeringer

Siden vi ikke har testet noen mSATA-SSD-er tidligere, har vi vært nødt til å gjøre noen tilpasninger av rutinene.

Vi måtte blant annet skifte ut hovedkortet i testmaskinen vår, for å i det hele tatt klare å koble enheten til. Dette ettersom et adapter mellom SATA og mSATA viste seg i overkant vanskelig å oppdrive.

De øvrige testene våre er gjennomført på akkurat samme måte som før, og vi antar resultatene er representative og sammenliknbare – selv om denne SSD-en er plugger rett inn i et mSATA-spor på vårt MSI Z77IA-E53, og ikke gjennom en kabel til en SATA-kontroller.

Da er det på tide å gå i gang med testene, som starter på neste side »

Intel 525 Series SSD 120GB mSATA

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen