Test Intel 330 Series SSD 180 GB

Slik er Intels 1000-kroners SSD

Vil gi deg en billig entusiastmodell.

Når det kommer til SSD er det vanskelig å si annet enn at Intel vet hva de driver med. Selskapet revolusjonerte markedet for de lydløse, ultraraske enhetene i 2008 med sin X25-M, men siden den gang har mye skjedd. Konkurrentene har blitt flinkere, og toppmodellene fra Corsair og OCZ har tronet over Intel en god stund nå. At Intel ofte har en litt stiv pris har ikke hjulpet særlig mye.

Vårt nyeste testprosjekt fra Intel er dermed spennende, i det at den ikke tar sikte på å danke ut flaggskipene fra andre produsenter. Intel 330 Series omtales av produsenten som et produkt rettet mot prisbevisste feinschmeckere, uten å legge skjul på at du alltid får det du betaler for.

Intel 330 Series SSD 180 GB utenpå.
Intel 330 Series SSD 180 GB utenpå.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Intel 330 Series: Innmat fra SandForce og Intel.
Intel 330 Series: Innmat fra SandForce og Intel.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Intel 330 Series: Innmat.
Intel 330 Series: Innmat.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Utstyr for montering i kabinett følger med.
Utstyr for montering i kabinett følger med.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 180 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,3 mm
  • Minnebrikker: Intel 29F16B08CCME2
  • Kontroller: SandForce SF-2281
  • Teknologi: 25nm MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 500 MB/s (les) / 450 MB/s (skriv)
  • Produksjonsland: Kina

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til Intel som sendte enheten til test.

Intel lover en maksimal lesehastighet på 500 megabyte i sekundet, og en skrivehastighet på 450 MB/s. Selv om dette ikke er fullt så kjapt som hva de mest brutale SSD-ene på markedet klarer å levere, er det absolutt respektabelt. Dersom løftet innfris, og ytelsen dessuten er like god over hele spekteret av oppgaver, bør det absolutt kunne friste nettopp de prisbevisste entusiastene Intel ønsker seg.

Snodig størrelse

Utvendig er enheten 9,3 millimeter tykk. I stasjonære PCer spiller dette liten rolle, og det følger med en tilsynelatende solid metallramme, skruer og kabler for å montere den i kabinettet. For de fleste bærbare maskiner er dette dog litt for tykt, siden disse gjerne bare har plass til et 7 millimeters lagringsmedium.

Vår testmodell kommer dessuten med sine 180 gigabyte lagringsplass i en litt underlig vektklasse. Det er ikke mange som leverer SSD-er på akkurat denne størrelsen, og dette kan gjøre det litt kronglete å sammenlikne priser direkte. Du kan likevel få kjøpt modeller på både 120 og 240 GB, og begge disse er faktisk en god del rimeligere per gigabyte enn enheten vi fikk tilsendt.

Intel oppgir at SSD-en skal kunne fungere i minimum tre år ved en daglig omsetning av data på 20 GB (vi har forklart nærmere hva dataomsetning innebærer her), og du får også tre års garanti fra produsenten. Utover dette er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven, som gir deg fem års reklamasjonsrett. Nå er 20 GB om dagen uansett godt i overkant av normal hverdagsbruk, og det er lite som tilsier at denne SSD-en vil havarere før du har tenkt å bytte den ut uansett.

Gledelig gjensyn

På det mer tekniske har Intels eget minne kombinert med en SandForce-kontroller fungert godt tidligere, og selskapet ser tydeligvis ingen grunn til å avslutte dette samarbeidet. Intel 330 Series har en innmat som er påfallende lik den som står i deres 520 Series som vi testet for en del måneder siden.

Akkurat dét er det ingen grunn til å rynke på nesen over, siden storebror leverte ytelse i toppklasse over hele spekteret. Det eneste vi hadde å utsette på 520 Series var i grunn prisen, og i skrivende stund koster den fortsatt over 25 prosent mer per gigabyte enn en 330 Series med tilsvarende lagringskapasitet.

Et annet interessant moment er at 330 Series av en eller annen grunn ikke er rettet mot PC-produsenter. I motsetning til både den nevnte storebroren og den mye mer beskjedne 320 Series er dagens test-SSD utelukkende ment for nettbutikker og komponentsjapper.

Siden vi både vet at den kombinasjonen av kontroller og minne som står i en 330 Series SSD tidligere har levert i bøtter og spann – og siden Intel retter seg så spesifikt mot kunder som handler sine egne komponenter – har de lagt listen ganske høyt for seg selv. Bli med på neste side, så finner vi ut om de klarer å levere »

Intel 330 Series SSD 180 GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen