Integrerer minne i GPU

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Illustrasjonsbilde
TSMCs eDRAM integreres i GPU
Illustrasjonsbilde

Tanken om å integrere videominnet i selve grafikkprosessoren er langt fra ny. Mange husker sikkert det finske selskapet Bitboys, som på slutten av 90-tallet jobbet med sin Glaze3D-brikke. Den gangen var det snakk om å integrere 9 MB høyhastighetsminne i en brikke basert på 200 nm-teknikk (0,20 mikrometer).

Nå skriver vi 2007 og brikkeprodusentene opererer ikke lenger på 200 nm, men på 65 nm. Det betyr at flere transistorer og mer funksjonalitet kan presses inn i samme brikke. I går annonserte Nvidia og TSMC en grafikkprosessor med integrert videominne på inntil 32 MB.

Brikken er utviklet med TSMCs 65 nm-teknologi og er bygget opp av 10 metallag i kombinasjon med såkalte "low-k" kobber-koblinger. Minnetypen er eDRAM (embedded RAM), og tillater langt større minnemengder enn SRAM-typen som bl.a. benyttes som cache-minne i prosessorer.

Selve spesifikasjonene for grafikkprosessoren er foreløpig ikke kjent, men den skal rettes inn mot bruk i kompakte og håndholdte enheter - f.eks. mobiltelefoner og PDA-er.

Spørsmålet er nå snarere når, enn om, Nvidia også tar i bruk eDRAM i mer kraftige grafikkprosessorer. I februar søkte grafikkgiganten etter flere medarbeidere med eDRAM som spesialområde, for å utvikle løsninger mot bl.a. desktop- og bærbar-markedet.

(Kilde: X-bit labs)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen