Instant messaging kommer til Norge

Instant messaging er direkte oversatt til norsk "øyeblikkelig meldingsformidling". Den velkjente tjenesten gjør det mulig å chatte, såvel som å kunne se om vennene dine er online eller opptatt.

På denne måten kan du uten å forstyrre personen sjekke om kameraten eller kollegaen din er klar for å treffe deg, eller om han eller hun holder på med andre ting. Ser man at vedkommende er opptatt kan man sende en melding, mens om de er ledige kan man begynne å chatte eller ringes.

Instant messaging har vist seg å bli en svært populært tjeneste på datamaskinen, takket være klienter som MSN Messenger, AOL Instant Messenger og ICQ. Det nye nå er at man på samme måte skal kunne chatte over mobiltelefonen, som i motsetning til datamaskinen er med deg overalt hvor du går.

Den mobile varianten av instant messaging baserer seg på en åpen standard kalt Wireless Village. Den nye teknologien finnes i en rekke nye telefoner, og er kjent under navn som Presence (Nokia) og MyFriends (Sony Ericsson).

Det finnes allerede flere programmer som baserer seg på Wireless Village, og et av de mer kjente heter Yamigo. Denne IM-klienten har eksistert siden oktober 2003, og ble utviklet av Bogdan Onoiu fra Romania.

Programvaren kobler opp via GPRS, og du betaler da mobiloperatøren din for antall nedlastede bytes. Tjenesten er ellers gratis. Dette betyr at du kun betaler noen få øre per melding du sender og mottar over nettet, noe som nesten er å regne for gratis i forhold til det å skrive via SMS.

Programvaren krever at mobilen eller PDA-en har GPRS og støtter Wireless Village chat klient. Yamigo har testet programvaren med Nokia 6220, Nokia 6820, Motorola V400, Motorola V600 og Sony Ericsson T630. For disse telefonene er det lagt ut enkle guider for oppsett på Yamigos hjemmeside.

Yamigo jobber med å få på plass støtte for Nokia 6220, 6230 og 6820, og håper å ha dette på plass i løpet av kort tid. Nokia 5140, Sony Ericsson Z1010 og Motorola V600 er andre telefoner som bør fungere med Yamigo, men programmet har til dags dato ikke vært prøvd på disse modellene.

Det skal være forholdsvis enkelt å bruke Yamigos programvare. Etter å ha registrert deg på Yamigos hjemmeside kreves det at man gjør et par instillinger på telefonen for å klargjøre mobiltelefonen for chatting.

Innstillingene for en Wireless Village-klient kan typisk se slik ut:

Server: Yamigo
Access point: <Operatørens tilknytningspunkt (eks. wap.netcom.no)>
Web Address: http://www.yamigo.com/wv/control
UserID: <Yamigo brukernavn>
Password: <Yamigo passord>

De fleste telefoner har forøvrig mulighet til å automatisk logge på chat-tjenesten for hver gang du åpner chat-klienten.

Tidligere kunne Yamigo-brukere kun chatte med andre brukere av samme program, men en ny versjon fra 9. mai la til støtte for å chatte med brukere av Yahoo! Messenger på datamaskinen.

Mannen bak Yamigo har kunnet fortelle til amobil.no at støtte for MSN Messenger også vil komme i år, men man ønsket først å prioritere å få på plass støtte for den populære AOL Instant Messenger.

Mer informasjon om tjenesten er tilgjengelig på Yamigos hjemmesider.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen